Hlavní obsah

Turecko obvinilo eurokomisaře z kulturního rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Berlín

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik obvinil ve středu německého člena Evropské komise Günthera Oettingera z „kulturního rasismu”. Reagoval tak na komisařův názor, že se Turecko pravděpodobně nestane členem Evropské unie, dokud bude jeho prezidentem Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař Günther Oettinger

Článek

Çelik v rozhovoru pro agenturu Anadolu komentoval výroky, které Oettinger pronesl v interview, jež v úterý zveřejnil německý list Bild.

„Tato otázka (vstupu Turecka do EU) by měla být zvažována pravděpodobně po Erdoganově odchodu,” řekl Oettinger. „Za stávajících podmínek není přistoupení (Turecka) realistické do příští dekády,” dodal.

Komisař ale také řekl, že Turecko zůstává pro EU významným geostrategickým a hospodářským partnerem, s nímž je nezbytné udržovat dobré vztahy. Ty jsou mezi Ankarou a Bruselem v poslední době stále napjatější.

Çelik také komentoval podobná vyjádření německého vicekancléře Sigmara Gabriela, že za něj ke vstupu Turecka do EU nedojde. Podle listu Sabah řekl: „To jsou turkofobické názory.” Takové postoje podle něj vyvolávají obavy o budoucnost EU.

Turecko marně usiluje o zrušení víz pro svoje občany cestující do EU a vyhrožuje zrušením migrační dohody o zadržování uprchlíků mířících na evropský kontinent přes turecké území. Evropští činitelé se také nechali slyšet, že pokud Turecko obnoví v souvislosti s nedávným pokusem o státní převrat trest smrti, nebude pro něj v EU místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám