Hlavní obsah

Islámský stát odvlekl ze syrského města Manbidž 2000 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Islámský stát podle pátečních informací odvlekl ze syrského města Manbidž 2000 civilistů. Kurdské a arabské Syrské demokratické síly (SDF) v pátek zahájily operaci, jejímž cílem je zcela ovládnout město, do něhož už dříve pronikly. Večer ohlásily osvobození města.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovník SDF na křižovatce na západě města Manbidž

Článek

Bojovníci Islámského státu prchající z města zajali v pátek kolem 2000 civilistů a ve zhruba 500 vozidlech je odvezli na své pozice asi 40 kilometrů od Manbidže, uvedla podle agentura AFP, která se odvolává na informace mluvčího SDF Šarfána Darvíše. ”Když se stahovali z jedné čtvrti Manbidže, džidhádisté Islámského státu unesli asi 2000 civilistů ze čtvrti Sarb. Použili je jako lidské štíty, když se stahovali do Džarábulusu, aby zabránili útokům na sebe,“ řekl Darvíš.

Únos dvou tisíc civilistů potvrdila i syrská exilová organizace, která má ve válkou zmítané zemi četné informátory.

Minulou sobotu SDF ohlásila, že je Islámský stát ve městě poražen a že v něm zbyly jenom malé skupinky radikálů. V pátek proti nim zahájila útok a oznámila podle kurdské agentury Rudaw vítězství. „Nechte nás odvysílat dobrou zprávu o vítězství a osvobození velkého Manbidže z rukou teroristů,“ řekl Darvíš.

„Je to poslední operace a poslední útoky,” citovala ráno agentura Reuters mluvčího SDF Šarfána Darvíše. V centru města je podle něj ještě asi 100 bojovníků Islámského státu a využívají civilisty jako lidské štíty. Při pokusu o útěk několik obyvatel zabili.

Manbidž leží u turecké hranice a vede jím trasa, kterou IS využíval pro zásobování svých jednotek v dalších částech Sýrie. SDF v pátek oznámila, že s pomocí letecké koalice vedené Spojenými státy zahajuje poslední útok na zbývající radikály. Boje o Manbidž začaly v květnu a po prvním rychlém postupu okolím města se zpomalily z ohledu na civilisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám