Hlavní obsah

BBC zveřejnila první snímky britských zvláštních sil v Sýrii

Údajně první snímky britských speciálních sil při pozemní operaci v Sýrii zveřejnil v pondělí server BBC News. Na fotografiích je asi desítka vojáků a čtyři těžce vyzbrojená vozidla. Podle deníku The Daily Telegraph jsou záběry první přímý důkaz, že britské jednotky se přímo podílejí na bojích v Sýrii a netrénují pouze povstalce v Jordánsku.

Foto: Profimedia.cz

Británie se zapojila do náletů na pozice islamistů v Sýrii 3. prosince 2015. Na snímku Airbus A400M britské armády na kyperské základně v Akrotiri

Článek

Snímky byly pořízeny v červnu patrně nedlouho po útoku radikálů z takzvaného Islámského státu na základnu umírněných rebelů z Nové syrské armády (NSA) ve strategickém Tanfu na syrsko-irácké hranici. Podle očitých svědků citovaných BBC zde britské síly hrály jen obrannou roli.

Zprávy o tom, že speciální britské jednotky, které mají základnu v Jordánsku, pronikají do Sýrie na pomoc NSA v Tanfu, se podle The Daily Telegraph objevily už dříve.

BBC získala exkluzívní snímky britských speciálních jednotek operujících v Sýrii proti IS

Mluvčí NSA odmítl podle BBC fotografie komentovat. Uvedl jen, že britské a americké jednotky pomáhají rebelům s výcvikem. "Pentagon nám poskytuje zbraně a vybavení a také podporu ze vzduchu," dodal.

K fotografiím se nechtělo vyjádřit ani britské ministerstvo zahraničí, uvedla BBC. Nasazení zvláštních jednotek na rozdíl od řadových vojáků nevyžaduje souhlas parlamentu.

Program Pentagonu na výcvik a vyzbrojení umírněných povstalců je podle BBC všeobecně vnímán jako neúspěšný. Mnoho bojovníků z řad rebelů bylo uneseno nebo své zbraně odevzdalo Al-Káidě v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám