Hlavní obsah

Izraelci zatkli šéfa charitativní nadace, milióny dolarů pro chudé Palestince posílal Hamásu

Jeruzalém

V Izraeli byl zatčen ředitel sekce mezinárodní charitativní organizace World Vision Muhammad Halabí. Podle izraelských sdělovacích prostředků dopomohl radikální organizaci Hamás převézt milióny dolarů z dárcovských příspěvků určených na pomoc civilistům z Pásma Gazy, kde Hamás vládne.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Peníze měly být použity na obnovu Pásma Gazy poničeného při střetech s Izraelem. Hamás si většinu z nich přivlastnil.

Článek

Halabí pracoval pro World Vision v Pásmu Gazy a byl zatčen v červnu na hraničním přechodu Erez mezi pásmem a Izraelem. Armáda až nyní zrušila zákaz o případu informovat.

Podle izraelské policie Hamás Halabího najal v roce 2004 s úkolem dostat se do World Vision. To se mu o rok později podařilo a v roce 2010 se stal šéfem sekce v Pásmu Gazy. Od té doby převáděl každoročně Hamásu 7,2 miliónu dolarů (175 miliónů korun). Hamás z peněz financoval stavbu tunelů pod hranicí s Izraelem a také zbraně.

Za peníze britských dárců vojenská stanoviště

Izraelští vyšetřovatelé zjistili, že 80 000 dolarů poskytnutých britskými dárci pro chudé rodiny a nezaměstnané Hamás využil k výstavbě svých stanovišť v Bajt Hanúnu, k výplatě mezd svým zaměstnancům a také jako odměny pro členy, kteří bojovali ve válce proti Izraeli v roce 2014.

Kontrašpionážní služba Šin Bet tvrdí, že o Halabího aktivitách vědělo několik dalších zaměstnanců World Vision, avšak ne vedení této organizace. Skupina požádala Izrael, aby Halabího propustil. Vylíčila ho jako spolehlivého kolegu, který se choval vždy profesionálně.

Vydávali se za zemědělce

Podle odhadů Šin Bet skončilo u Hamásu až 60 procent peněz určených na projekty pro civilisty v Gaze. Agentura AP s odkazem na izraelské zdroje napsala, že Hamás si díky Halabímu přišel za několik let na 50 miliónů dolarů.

Halabí prý při výslechu poskytl informace, jakým způsobem byly peníze odkláněny. Členové radikální organizace se například vydávali za zemědělce, jimž byla pomoc primárně určena. Ohlašovali také nejrůznější zdravotní potíže a vady svých dětí, aby mohli inkasovat peníze. Halabí se kromě jiného postaral o zahájení projektu výstavby skleníků, které ve skutečnosti sloužily k zakrytí stavenišť při hloubení tunelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Špičky Hamásu jednaly se saúdským králem

Šéf palestinského hnutí Hamás Chálid Mišál a další zástupci jeho politického křídla v pátek jednali se saúdskoarabským králem Salmánem. O prvním setkání po...

Egypt opevní hranici s Gazou rybníky

Egyptská armáda postaví podél čtrnáctikilometrové hranice s pásmem Gazy nejméně 18 rybích nádrží. Jejich účelem je zabezpečit hranici mezi palestinskou...

Výběr článků

Načítám