Hlavní obsah

Perverzní chalífát se zmenšuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

Mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu (IS) zaznamenala pokrok v boji proti radikálům na bitevním poli i proti jejich propagandě na internetu. Na návštěvě Jordánska to v neděli řekl americký vyslanec pro boj s IS Brett McGurk. IS podle něj aktuálně ztrácí stále více území.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Článek

„Tento perverzní chalífát se neustále zmenšuje,” uvedl McGurk. Radikálové z IS podle něj v poslední době utrpěli řadu významných porážek a území ztratili jak v Sýrii, tak v Iráku. Že jsou islamisté v defenzívě, se bohužel projevuje třeba zvýšením počtu sebevražedných útoků v Iráku, řekl McGurk.

Na dobré cestě je podle vyslance i snaha o obklíčení druhého největšího iráckého města Mosulu, které IS ovládá od června roku 2014.

„Prakticky denně provádíme přesné letecké údery na Mosul,” uvedl s tím, že koalice pod vedením USA disponuje dostatečným množství informací, aby mohla nálety zacílit na konkrétní osoby ve městě.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Irácké ozbrojené síly už zahájily operaci k osvobození provincie Ninive, jejíž je Mosul metropolí, samotné město se ale zřejmě nepokusí dobýt ještě přinejmenším několik měsíců, napsala AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám