Hlavní obsah

Velitele Islámského státu v Iráku zabili při náletu na auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Při spojeneckém náletu byl v pondělí zabit velitel Islámského státu v irácké provincii Anbár. Abú Vahíb, přezdívaný Lev pouště, se v minulosti objevil také na videu z vraždy tří civilistů při hranici se Sýrií. Uvedla to stanice MSNBC.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu v Iráku

Článek

Vahíb byl podle stanice svého času považován za možného nástupce bývalého šéfa organizace Al-Káida v Iráku abú Musy Zarkávího, ale nakonec se jím nestal. Podle nepotvrzených zpráv byl také od roku 2009 vězněn v americkém táboře Bucca v iráckém Tikrítu, ale o tři roky později odtamtud uprchl.

Před třemi lety se pak objevil na videu už v řadách Islámského státu. Na záběrech nejprve vyslýchá tři syrské alávity, načež prohlašuje, že tito civilisté nejsou dobrými muslimy, přinutí je, aby si klekli, a postupně je zastřelí.

Pentagon uvedl, že Vahíb byl zabit při vzdušném útoku na auto, v němž cestoval společně s třemi dalšími bojovníky Islámského státu. Podrobnosti o náletu Američané nepřipojili.

Američané útočí na pozice IS v Iráku půl druhého roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám