Hlavní obsah

Čtyři útoky si v Izraeli vyžádaly pět mrtvých a 15 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv
Aktualizováno

Přinejmenším patnáct zraněných a život amerického turisty si v úterý vyžádaly útoky čtyř Palestinců na příslušníky izraelských bezpečnostních složek a na civilisty. Policisté zastřelili všechny čtyři útočníky, informoval izraelský list Haarec.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Místo útoku ve městě Petach Tikva ve středním Izraeli, kde Palestinec bodl do krku izraelského civilistu.

Článek

Jednoho mrtvého a 12 zraněných, z toho pět vážně, si v Jaffě, která je součástí Tel Avivu, vyžádal útok Palestince ozbrojeného nožem. Zpočátku izraelská média informovala o tom, že mrtvým je Izraelec, později ale s odvoláním na místní policii uvedla, že zemřel americký turista. Dvaadvacetiletého útočníka ze Západního břehu Jordánu, který bodal nejprve kolemjdoucí nedaleko přístavu a následně motoristy na rušné silnici, policie zastřelila. Na území Izraele se zdržoval nelegálně.

Těžká zranění způsobil palestinský útočník také dvěma izraelským policistům, které napadl střelnou zbraní nedaleko jeruzalémského Starého města. Z místa činu se mu podařilo uniknout. Policisté, kteří muže pronásledovali a na které prchající pálil, ale nakonec útočníka zastřelili.

Třetí incident se odehrál přímo v jeruzalémském Starém městě, kde se již dříve staly podobné útoky. Asi padesátiletá žena z východního Jeruzaléma se přiblížila s nožem v ruce k izraelským policistům a pokusila se je pobodat. Ženu policisté zastřelili, sami žádná zranění neutrpěli.

Čtvrtý útok byl ohlášen z města Petach Tikva ve středním Izraeli, kde Palestinec bodl do krku izraelského civilistu. Bezpečnostní složky útočníka zastřelily.

Protiizraelské útoky, při nichž Palestinci používají hlavně nože nebo auta, začaly loni v říjnu. Zemřelo při nich podle agentury AP nejméně 28 Izraelců a přes 170 Palestinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám