Hlavní obsah

Palestinec pobodal v židovské osadě těhotnou ženu

Jeruzalém

Sedmnáctiletý Palestinec v pondělí v židovské osadě na Západním břehu Jordánu pobodal těhotnou ženu. Ta byla údajně s těžkým zraněním hospitalizována, útočník byl postřelen a jeho stav je vážný, informují tamní média. Za necelých 24 hodin jde již o druhý podobný útok, v neděli Palestinec zabil při útoku nožem v osadě u Hebronu osmatřicetiletou Izraelku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinský mladík pobodal na Západním břehu těhotnou IzraelkuVideo: Reuters

 
Článek

Útočník vnikl s nožem do osady Tekoa a vrhl se na ženu, která je v pátém měsíci těhotenství. Podle mluvčí jeruzalémské nemocnice, kam byla žena převezena, plod není zasažen. Útočníka na místě postřelila policie.

Na Západním břehu Jordánu, jehož část Izrael okupuje, pokračuje pátrání po pachateli nedělního útoku. Palestinec při něm v osadě Otniel zabil zdravotní sestru a matku šesti dětí. Žena byla v pondělí pohřbena v Jeruzalémě a rozloučit se s ní přišlo několik set lidí. Premiér Benjamin Netanjahu řekl, že vrazi budou zatčeni a předvedeni před soud.

Na útoky doplatili palestinští dělníci

Izrael kvůli oběma útokům zakázal až do odvolání palestinským dělníkům vstup do části židovských osad. V těchto sídlištích, která Izrael v rozporu s mezinárodním právem buduje na okupovaném území, žije přes 300 000 lidí. Izrael je za tuto politiku ve světě téměř bez výjimky kritizován. Osady maří naději Palestinců na získání územně souvislého státu na Západním břehu.

Související témata:

Foto: Reuters

Givat Te´ev

Foto: Gil Cohen, Reuters

Západní břeh Jordánu

Poslední útoky jsou další v řadě násilností, které trvají od loňského září a při kterých už zemřelo přes 140 Palestinců a 25 Izraelců. Násilnosti začaly kvůli sporům o posvátná místa v Jeruzalémě, palestinské vedení je ale vidí jako projev obtížné situace, v níž se Palestinci vlivem izraelské politiky ocitají. Izraelci zase palestinské vládě vyčítají, že útoky podporuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám