Hlavní obsah

Požár hotelu v Dubaji stále není pod kontrolou, z mrakodrapu se ozývalo praskání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj
Aktualizováno

Hasiči ve Spojených arabských emirátech zatím nemají zcela pod kontrolou rozsáhlý požár, který v posledním dni roku 2015 vypukl v luxusním hotelu Address Downtown v centru Dubaje. I na Nový rok dopoledne nadále z mrakodrapu s 63 patry stoupal černý kouř a ozývalo se praskání naznačující, že oheň stále hoří v několika patrech, informoval zpravodajský server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár hotelu v DubajiVideo: Reuters

 
Článek

Oranžové plameny zachvátily velkou část hotelu jen několik hodin před začátkem novoročních oslav. Svědci uvedli, že slyšeli exploze provázející vypuknutí požáru. Svědek, jehož totožnost CNN neuvedla, sdělil, že oheň vypukl v rezidenci ve 20. podlaží hotelu, kde začaly hořet závěsy.

Více než dvanáct hodin od začátku požáru hasiči podle agentury AP většinou plamenům přihlíželi ze země a v jednu chvíli nebyli schopni použít hasičský vůz s žebříkem. Až později se jim podařilo znovu získat potřebný tlak vody a začali budovu znovu hasit.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Z mrakodrapu stále stoupá dým

Dopisovatelka CNN Jacqueline Hurtadová byla v restauraci nedaleko hotelu, když uslyšela explozi, která zněla "jako hlasité prásknutí". V tu chvíli si myslela, že silvestrovský ohňostroj začal předčasně. "Ale pak jsme najednou viděli křičet a utíkat lidi," řekla. Brzy úřady evakuovaly i restauraci, kde seděla. "Požár postupoval hrozně rychle," dodala.

Ráno se v okolí otevřely restaurace, ale jejich nabídka byla omezená, protože úřady přerušily dodávky zemního plynu do oblasti.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Lidé zranění při evakuaci hotelu The Address Downtown v Dubaji

Hotel Address Downtown stojí jen 600 metrů od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, kde na silvestrovský ohňostroj čekaly stovky lidí. Evakuace podle hostů hotelu proběhla převážně hladce a organizovaně. Nejméně 16 lidí bylo během ní kvůli kouři a tlačenici lehce zraněno a jeden člověk utrpěl infarkt. Požár nijak nenarušil oslavy příchodu Nového roku, které i s tradičním ohňostrojem proběhly podle plánu.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Hasiči v Dubaji bojují s požárem luxusního hotelu

Bruce Szczepanski, který požár sledoval z balkonu nedalekého hotelu, sdělil CNN, že i devět hodin po vypuknutí požáru stále slyšel praskání v budově. "Jsou tam velké plameny a je slyšet, jak se stavba propadá, ozývají se dunivé rány," dodal.

Foto: Sina Bahrami, ČTK/AP

Plameny a kouř šlehají z mrakodrapu hotelu The Address Downtown v centru Dubaje.

Hotel Address Downtown, jehož výška přesahuje 300 metrů, byl postaven v letech 2005 až 2008 a otevřen byl v říjnu 2008. V 63 podlažích je 171 pokojů, 25 apartmánů a 626 rezidencí, stejně jako sedm restaurací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár mrakodrapu v DubajiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám