Hlavní obsah

Židovští radikálové na svatbě propichovali fotku uhořelého palestinského batolete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská policie začala vyšetřovat video ze svatby, na němž ortodoxní židé tančí se zbraněmi kolem fotografie palestinského chlapce zabitého při žhářském útoku v červenci v Kfar Dumě na Západním břehu Jordánu. Osmnáctiměsíční Palestinec Alí Davabšá při něm zemřel a později svým zraněním podlehli oba jeho rodiče. Video bylo pořízeno před třemi týdny, uvedl ve čtvrtek list Ha´arec.

Foto: Reuters

Osmnáctiměsíční Palestinec Alí Davabšá zemřel v červenci při žhářském útoku v Kfar Dumě na Západním břehu Jordánu.

Článek

Snímky ze svatby, kde se lidé bavili bodáním do fotografie chlapce, ve středu večer odvysílala izraelská televize Kanál 10. Je tam vidět, jak si tančící svatebčané předávají fotografii uhořelého chlapce. Jeden do ní bodá nožem. Jiný zvedá do výše zápalnou láhev. Většina jich má nože nebo střelné zbraně vydané izraelskou armádou, které si předávají z ruky do ruky. Zpívají při tom písně o pomstě.

Policie chce svatebčany stíhat za nedbalé zacházení se zbraněmi. Svatební pár je podle Kanálu 10 „dobře znám mezi radikální pravicí“. Někteří ze svatebních hostů jsou prý dokonce přátelé žhářů z Kfar Dumy.

Politici video odsoudili

Opoziční politička Cipi Livniová o osobách na videu hovořila jako o představitelích skupiny, ”která chce zničit Izrael”. „Židovství těch, kdo tančí nad krví malých dětí, není mým židovstvím. Tato skupina chce zničit zemi zevnitř, změnit ji ve stát nenávisti,” řekla Livniová.

Video, které se šíří na sociálních sítích, odsoudil také premiér Benjamin Netanjahu. „Tyto šokující záběry ukazují skutečnou povahu skupiny, která představuje nebezpečí pro izraelskou společnost i pro bezpečnost Izraele. Nejsme připraveni akceptovat lidi, kteří porušují právo.”

Spiknutí?

Netanjahu současně zdůraznil, že video ukazuje, jaký význam má tajná služba Šin Bet mající na starosti kontrašpionáž. Ta se dostala pod kritiku ortodoxních Židů kvůli tomu, že při výslechu osob spojovaných se žhářským útokem byla velmi brutální. Podle obhájců zadržených dokonce sáhla k mučení.

Policie kvůli útoku v Kfar Dumě zatkla několik lidí a v souvislosti s útokem je vyslýchá.

Šin Bet uvedla, že zadržení patří ke skupině ultraortodoxních židů, kteří jsou proti ustavení státu Izrael. Za jedinou pozemskou autoritu uznávají rabína, nikoli stát, který je podle nich projevem vzpoury proti bohu. Šin Bet prý našla dokumenty, podle nichž se skupina ortodoxních židů připravovala na svržení vlády. Použít k tomu chtěla násilné prostředky, k nimž patří i zabíjení Palestinců. Pak chtěli vyhostit nežidovské obyvatelstvo.

Žháři v noci na 31. července zapálili dva domy ve vesnici Kfar Duma a popsali je nenávistnými nápisy svědčícími o tom, že šlo o akt pomsty. V jednom domě žila čtyřčlenná rodina. Osmnáctiměsíční Alí Davábša uhořel a jeho rodiče a čtyřletý bratr utrpěli popáleniny na 70 až 90 procentech těla. [celá zpráva]

Otec Saíd zraněním podlehl 9. srpna, matka o měsíc později. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám