Hlavní obsah

Američané nepřímo podporují Asada, poukazuje novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda nepřímo podporuje syrského prezidenta Bašára Asada v boji proti radikálním islamistům v čele s Islámským státem. V magazínu London Review of Books na to poukázal americký novinář Seymour Hersh s odkazem na nejmenovaný zdroj z okolí sboru náčelníků štábů armády USA.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Navzdory tomu, že americká vláda se vůči Asadovi veřejně vymezuje, američtí zpravodajci mu prostřednictvím třetích zemí poskytují informace, tvrdí Hersh. Prostředníky jsou podle něj Rusko, Německo, Izrael a další. Cílem je zlepšit Asadovy možnosti v boji proti radikálům z Islámského státu, Fronty an-Nusra a dalších frakcí.

Američané pro to mají své důvody, uvádí Hersh. Roli hraje kupříkladu obava, že americké zbrojní dodávky padnou do rukou povstalcům napojeným na džihádisty a teroristy, a v neposlední řadě má být faktorem nespokojenost v bezpečnostních kruzích s prezidentem Barackem Obamou, který se podle nich nedostatečně vymezuje vůči Turecku a Saúdské Arábii podporující extremistické skupiny v Sýrii.

Obama nevěděl

„Neměli jsme v úmyslu odchylovat se od Obamovy deklarované politiky, ale shledali jsme, že by mohlo být přínosné, kdybychom naše odhady sdíleli prostřednictvím vojenských styků s jinými zeměmi. Bylo jasné, že Asad potřebuje lepší taktické zpravodajské informace a operační rady,“ uvedl k tomu někdejší přední poradce sboru náčelníků.

„Sbor náčelníků štábů usoudil, že pokud by se tyto potřeby naplnily, pozvedne to celkově boj proti islámskému terorismu. Obama o tom nevěděl, ale Obama neví o tom, co dělá sbor náčelníků štábů za všech okolností, a to se týká všech prezidentů,“ doplnil zdroj.

Vláda ani Pentagon Hershova tvrzení oficiálně nekomentovaly.

Spojené státy prosazují politickou dohodu v Sýrii, na jejímž základě by Bašár Asad zůstal v čele Sýrie jen dočasně, do vypsání nových voleb.

Hersh také dříve přišel s tvrzením, že Pákistán měl šéfa Al-Káidy Usámu bin Ládina pod svou kontrolou a jeho zabití americkým komandem SEAL v pákistánském Abbottábádu v květnu 2011 koordinoval. Washington to popřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám