Hlavní obsah

Izrael úspěšně otestoval nový raketový deštník

– Tel Aviv • Aktualizováno

Izrael ve čtvrtek úspěšně otestoval raketový systém Arrow 3, který má židovský stát ochránit před balistickými raketami, například před íránskými šiháby. Střely nového ochranného deštníku jsou dvakrát rychlejší než dělostřelecké projektily a rakety dlouhého doletu jsou schopny likvidovat ještě ve vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael otestoval raketový systém Arrow 3Video: Reuters

 
Článek

„Můžeme potvrdit, že jsme dnes ráno (ve čtvrtek) byli zcela úspěšní. V 8.10 jsme vyslali záchytnou raketu a zasáhli cíl,“ řekl listu The Jerusalem Post Yair Ramati z odboru vývoje zbraní izraelského ministerstva obrany. Podle Reuters raketa kopírovala trajektorii střel dlouhého doletu, kterými disponuje Írán, Sýrie či libanonský Hizballáh.

Stejný protiraketový systém Izraelci testovali už loni, byli však neúspěšní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výhodou Arrow 3 je to, že nepotřebuje zaměřit polohu blížící se rakety už při startu, na svůj cíl se velmi rychle zaměří až ve vesmíru, napsal The Jerusalem Post. Protirakety Arrow jsou navrženy tak, aby se od nich po vypálení oddělily ve velké výšce hlavice s náloží, které se změní na útočné satelity, jež vyhledají a zasáhnou zaměřené útočící objekty.

Ministerstvo obrany svým oznámením uklidnilo občany z oblasti Tel Avivu, kteří byli neohlášeným a překvapivým odpálením rakety vyděšeni. Mezi lidmi panovaly obavy, že se Izrael dostal do raketové přestřelky s Íránem, Sýrií nebo teroristy v Libanonu či Gaze, dodal deník Ha’aretz.

Ochranný deštník má tři vrstvy

Díky Arrow 3 bude mít izraelská armáda v případě napadení země balistickou střelou dlouhého doletu tři pokusy na odvrácení hrozby.

Pokud by hrozící zkázu neodvrátil vesmírný štít, přijde na řadu starší systém Arrow 2, který je schopen likvidovat střely v atmosféře. Dalším pomyslným obranným valem je systém zvaný Davidův prak nebo Kouzelná hůlka. Ten je primárně určen k zneškodňování střel krátkého až středního doletu.

Železná klenba

Posledním stupněm protiraketové ochrany je takzvaná Železná klenba chránící židovský stát před raketami krátkého doletu. Její spolehlivost už si Izrael mnohokrát vyzkoušel. V době eskalace konfliktu s palestinským Hamásem deštník likvidoval rakety dennodenně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám