Hlavní obsah

V Izraeli plánují odvádění i HIV pozitivních

– Jeruzalém

Izraelská armáda chce v budoucnu odvádět i brance, kteří jsou HIV pozitivní. Současná medicína totiž umožňuje lepší péči o lidi s tímto virem v těle, a diagnóza tak již nemůže představovat překážku pro službu v armádě, uvedl vrchní armádní zdravotník Moše Pinkert.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Izraelský voják u Ramalláhu

Článek

„Nebezpečí nákazy ostatních vojáků je mizivě nízké,” uvedl Pinkert. Lidé nakažení virem HIV však podle něj nebudou moci ani nadále působit v bojových jednotkách kvůli zvýšenému riziku vzniku krvácivého zranění. Službu budou moci ale vykonat na úřednických postech.

Dosud v Izraeli mladé lidi nakažené virem HIV při odvodu v 17 letech automaticky od branné povinnosti osvobozovali. Zhruba desítka HIV pozitivních ale i v současnosti v armádě slouží, a to na dobrovolné bázi.

Služba v armádě podle Pinkerta zlepší také způsob, jakým se na lidi nakažené virem způsobujícím syndrom získaného selhání imunity (AIDS) dívá běžná společnost: „Pomůže to při boji proti sociálnímu stigmatu.”

V Izraeli platí branná povinnost pro muže i ženy. Zatímco muži stráví v aktivní službě povinně tři roky, ženy jen 21 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám