Hlavní obsah

V Iráku se šíří cholera, nakažených je 1800 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Iráku se od září nakazilo cholerou 1800 lidí. Nemoc, na niž od té doby zemřelo šest osob, se šíří hlavně v provinciích ležících podél řeky Eufrat. Podle iráckého ministerstva zdravotnictví jsou nejpostiženější provincie Bagdád a Babylón, z nichž v každé je asi 500 nemocných. Cholera se však šíří i do kurdských oblastí, uvedla televize Al-Arabíja.

Foto: Reuters

Irácké děti z náboženské menšiny Jezídů v uprchlickém táboře Šarja. Ilustrační snímek

Článek

„Je tu 1809 zaznamenaných případů cholery od propuknutí epidemie v údolí Eufratu,“ uvedlo v úterý irácké ministerstvo zdravotnictví.

Čtyři lidé zemřeli krátce po propuknutí epidemie poblíž města Abú Ghrajb, které leží západně od Bagdádu. Nakazili se ještě před zavedením opatření proti šíření epidemii. Ta ale zatím nepřinášejí očekávaný efekt. Počet případů roste – ještě 12. října bylo evidováno jen 1430 případů a jediná oběť.

Podle úřadů je příčinou epidemie špatná kvalita vody v Eufratu způsobená jeho nízkou hladinou, neboť panovalo sucho.

První nakažené osoby jsou hlášeny také ze severních kurdských provincií Irbíl a Dahúk. V každé jsou dva případy. U dvou jde o osoby, které tam přišly z nejpostiženějšího centra země. Do obou kurdských provincií uteklo hodně lidí před Islámským státem.

Naposledy cholera postihla v roce 2012 irácký Kurdistán – tehdy na ni zemřely čtyři osoby.

Cholera se projevuje průjmem a dehydratací. Inkubační doba je od dvou do pěti dní. Šíří se kontaminovanou vodou a jídlem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám