Hlavní obsah

Při útocích na Izraelce zemřeli dva Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Dva Palestinci v sobotu zemřeli při útocích na Izraelce. Jednoho útočníka zabil napadený ozbrojený civilista u Hebronu na palestinském Západním břehu Jordánu, druhého policista v Jeruzalémě.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Izraelská armáda musela po palestinských útocích noži zpřísnit bezpečnostní opatření.

Článek

Podle izraelských sdělovacích prostředků ráno přišel Palestinec vyzbrojený nožem ke kontrolnímu stanovišti u židovské enklávy palestinského města Hebron a snažil se pobodat izraelského vojáka. Protože se mu to nepodařilo, vrhl se na nejbližšího izraelského civilistu, který byl ale ozbrojen a útočníka zabil.

 V případě incidentu v Jeruzalémě policejní hlídka ve východní části města vyzvala Araba, aby předložil doklady totožnosti. Muž ale vytasil nůž a pokusil se jednoho z policistů bodnout. Hlídka ho zastřelila. Ani v jednom z útoků Izraelci neutrpěli zranění.

 Izraelsko-palestinské násilí si od začátku října vyžádalo na 40 mrtvých, z nichž přes třicet byli Palestinci. Příčinou jsou spory o jeruzalémskou Chrámovou horu, významnou pro islám i židovství.

 Izrael zavedl mimořádná bezpečnostní opatření a poslal posily do nejcitlivějších částí země. K opatřením patří i uvolnění režimu vydávání zbrojních pasů. Někteří z politiků občany vyzývají, aby se ozbrojili, aby byli schopní se sami bránit.

 V pátek se kvůli situaci sešla mimořádně Rada bezpečnosti OSN a Palestinci žádali o mezinárodní ochranu. Příští týden má o novém napětí jednat v Berlíně s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem americký ministr zahraničí John Kerry. Izrael tvrdí, že Palestince podněcuje k násilí palestinské vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám