Hlavní obsah

Islámský stát použil proti Kurdům yperit

– Washington • Aktualizováno

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) nasadili při jednom z útoků proti iráckým Kurdům zakázané chemické zbraně. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na vysoce postaveného amerického činitele. Podle něho se k látkám, jako je yperit, mohli extremisté dostat v Sýrii, která disponovala velkými zásobami.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na ukořistěném tanku

Článek

"Máme důvěryhodné informace, že látkou užitou při útoku byl yperit," řekl deníku zmíněný nejmenovaný představitel USA.

Útok, který se prý odehrál na nespecifikovaném místě Iráku tento týden, je podle Reuters prvním případem, kdy IS nasadil mezinárodní úmluvou zakázanou chemickou zbraň.

Americké tajné služby již v minulosti informovaly o nasazení plynného chloru, který však není na seznamu nedovolených látek.

Yperit, označovaný podle charakteristického zápachu jako hořčičný plyn, byl používán v některých konfliktech 20. století včetně obou světových válek. Jeho smrtící účinky se projevují především leptáním sliznic.

Podle amerického zdroje může yperit nasazený v minulých dnech proti Kurdům pocházet ze Sýrie. Ta měla v roce 2013 k dispozici desítky tun hořčičného plynu, k jehož likvidaci spolu s dalšími zakázanými látkami se režim Bašára Asada tehdy po masivním chemickém útoku zavázal. Velkými zásobami bojových látek ovšem disponoval i Irák za Saddáma Husajna.

Nezastaví se před ničím

Bílý dům podle mluvčího Národní bezpečnostní rady USA informace prověřuje a bere je velmi vážně, ačkoliv je yperit považován za „zastaralou“ zbraň, protože k usmrcení nepřítele je nutné nasadit ho ve velkém množství, řekl nejmenovaný zástupce Pentagonu televizi CBS News.

Islámský stát podle něj nicméně „opakovaně ukázal, že se nezastaví před ničím“. „Tohle je jen další důkaz toho,“ uvedl zdroj.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

O nasazení neznámé chemické látky ve čtvrtek zhruba 60 kilometrů jihozápadně od města Irbíl hovořilo i německé ministerstvo obrany. Podle něj mělo potíže s dýcháním šest desítek kurdských bojovníků. Němci nespecifikovali, o jaký plyn se mohlo jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám