Hlavní obsah

Havel bude mít náměstí v Haifě, v Tel Avivu lavičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské přístavní město Haifa bude od konce června zdobit Náměstí Václava Havla. V září by se zase mohla objevit lavička s jeho jménem na univerzitě v Tel Avivu. Po bývalém prezidentovi Československa i Česka by do konce roku mohla být také pojmenována ulice v Jeruzalémě, řekl český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Pohled na Jeruzalém. Ilustrační foto

Článek

Česko a Izrael si letos připomínají čtvrt století od znovunavázání vzájemných vztahů a také od první návštěvy Havla v této blízkovýchodní zemi. "Součástí všech těch připomínkových akcí je mimo jiné také iniciativa pojmenovat náměstí či ulici jménem Václava Havla ve velkých městech Izraele," uvedl Schwarz. Podle jeho slov jde především o Haifu, Jeruzalém a Tel Aviv.

"Nejdále jsme s tím projektem v Haifě. Jsme těsně před dokončením projektu, kdy 29. června by mělo být náměstí v Haifě pojmenováno jménem Václava Havla," podotkl.

Náměstí, které ponese Havlovo jméno, je podle Schwarze asi osmkrát menší než pražské Václavské náměstí a leží v nové haifské čtvrti Šimona Perese.

Československo přerušilo diplomatické vztahy s Izraelem v roce 1967 na nátlak Moskvy po takzvané šestidenní válce mezi Izraelem a arabskými státy, které byly spojencem Sovětského svazu. Po jejich obnovení v roce 1990 se Československo a později Česká republika staly jedním z nejbližších spojenců židovského státu ve světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám