Hlavní obsah

Z Jemenu evakuovali další dva Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V noci na pondělí byli z Jemenu evakuováni dva občané České republiky. Podle Tomáše Káry z ministerstva zahraničí se oba dostali do etiopské Addis Abeby letem vypraveným Mezinárodní organizací pro migraci (IOM).

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Následky náletu na jemenskou metropoli

Článek

V sobotu ministerstvo zahraničí sdělilo, že se z Jemenu chce dostat domů sedm Čechů - čtyři z nich byli v Saná, zbylí v Adenu na jihu země. IOM měla pomoci těm, kteří byli v jemenské metropoli. Na jihu země se bojuje a letiště v Adenu je mimo provoz.

V Jemenu se loni vystupňoval konflikt s povstaleckými šíitskými Húsíi, kteří ovládli hlavní město Saná a začali bojovat o další území.

Na konci března do občanské války zasáhla na žádost jemenského prezidenta Mansúra Hádího koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která zahájila nálety na pozice povstalců, které podporuje bývalý prezident Ali Sálih.

Většina zemí z Jemenu evakuovala své diplomaty a zavřela zastupitelství. Konflikt má už téměř 800 obětí a na 150 000 osob kvůli němu opustilo domovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám