Hlavní obsah

Irák se znovu propadá do sektářské války. Vojáci po vítězství rabovali a vypalovali domy civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iráku hrozí nová sektářská válka, která si jen v letech 2006 a 2007 vyžádala desetitisíce obětí. Iráčtí vojáci a spřátelené milice bojující proti Islámskému státu se ve válečných oblastech dopouštějí zločinů na sunnitských civilistech. Loni po vítězné bitvě s extremisty z Islámského státu u Amirlí rabovali a podpalovali jejich domy. Ve středu na to upozornila lidskoprávní organizace Human Rights Watch, podle níž vojáci zničili celé vesnice.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Příslušníci šíitských milic v Iráku

Článek

„Irák nemůže zabránit zvěrstvům Islámského státu útoky na civilisty, které jsou porušením válečného práva a v rozporu s lidskou slušností,“ uvedl zástupce HRW pro Blízký východ a severní Afriku Joe Stork. Dodal, že chování šíitských milic vyostřuje sektářský konflikt.

Vládní síly podporované ale především kurdskými pešmergy prolomily obklíčení patnáctitisícového Amirlí na severu Iráku v srpnu. Sunnitští radikálové z Islámského státu město, jehož většinu tvoří Turkmeni šíitského vyznání, obléhali tři měsíce.

„Provládní milice, dobrovolní bojovníci a také irácké bezpečnostní síly po ukončení operací přepadli sunnitské vesnice a usedlosti v okolí Amirlí v provinciích Salahuddín a Kirkúk. Během těchto přepadů plenili majetek civilistů, kteří před boji utekli, a zapalovali domy a obchody sunnitských obyvatel,“ uvedla HRW. Nájezdníci podle organizace také „při ničení jednotlivých budov nebo celých vesnici použili výbušniny a těžkou techniku“. Mnoho těchto vesnic před tím radikálové z IS využilo jako své opěrné body.

Na to, že se iráčtí vojáci a šíitské milice v boji proti IS dopouštějí stejných zvěrstev, informovala nedávno také americká televize ABC News. Její reportéři narazili na desítky kompromitujících snímků volně dostupných na sociálních sítích. Část bojovníků na nich má uniformy s nášivkami iráckých speciálních sil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám