Hlavní obsah

Do Libanonu a severního Izraele dorazila sněhová bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouře mířící k zemím Blízkého východu zasáhla v noci na středu Libanon. Na pobřeží pršelo a padaly kroupy, v horách napadl sníh. Izraelské úřady zatím uzavřely silnice vedoucí ke Golanským výšinám a do severoizraelského Safedu, kde už také sněží. Postižen je rovněž palestinský západní břeh Jordánu a také pásmo Gazy, kde byli evakuováni lidé z pobřeží.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Sněhová bouře ochromila dopravu v Bejrútu.

Článek

Blízký východ zažil loni v prosinci největší bouři za 50 let. Ochromila tehdy dopravu a na zasněžených silnicích uvázly stovky motoristů. Jeruzalém chce kalamitě letos zabránit, povolal vojsko a připravil techniku. Police už uzavřela až na jednu příjezdové silnice do města.

„Žádáme občany, aby se řídili našimi pokyny. Požádali jsme lidi, aby dnes do Jeruzaléma nevjížděli,” řekl policejní velitel Johanan Danino. V Jeruzalémě stejně jako v mnoha dalších městech byla zrušena výuka ve školách i na univerzitách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael zasypal sníhVideo: Reuters

Podle meteorologů bouřlivé počasí může trvat až do pátku a teprve až začátkem příštího týdne se začne oteplovat. Během středy by mohlo v Jeruzalémě napadnout i 30 centimetrů sněhu. Vítr může dosáhnout rychlosti 100 kilometrů v hodině a počítá se s vylitím sezónních řek v Judské poušti z koryt.

Palestinské rodiny z pobřeží v pásmu Gazy musely být evakuovány. Největší problémy mají lidé, kteří přišli při loňských bojích v Gaze o domovy a žijí v provizorních přístřešcích, jež nemusí bouřlivé počasí vydržet.

Podobné problémy zažívají syrští uprchlíci v Libanonu. Muži odklízeli ze stanů sníh, aby se střechy neroztrhly, uvnitř se kolem ohřívačů tísnily početné rodiny.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Syrský uprchlický tábor v obci Deir Zannoun na východě Libanonu.

Sněžit začalo také u Damašku a syrské úřady uzavřely na dva dny školy a univerzity.

Kvůli mimořádně husté mlze mají potíže v Pákistánu. Islámábádské letiště dočasně přerušilo provoz a lety se odklánějí do Láhauru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám