Hlavní obsah

Izrael kritizuje Švédsko kvůli rozhodnutí uznat palestinský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Stcokholm

Izrael v neděli kriticky zareagoval na rozhodnutí nového švédského premiéra Stefana Löfvena o oficiálním uznání palestinského státu. Švédsko se pro tento krok rozhodlo jako první západní členský stát Evropské unie.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman vyjádřil politování nad „ukvapenými” výroky švédského premiéra, které Löfven podle něj vyslovil „očividně před tím, než měl vůbec čas danou otázku důkladně prostudovat”.

„Premiér Löfven musí pochopit, že žádné prohlášení nebo akce nějaké strany zvenčí nemůže nahradit přímá jednání mezi oběma stranami (palestinskou a izraelskou),” citovala z prohlášení úřadu šéfa izraelské diplomacie agentura AFP.

Uvádí se v něm dále, že švédský velvyslanec v Izraeli Carl Magnus Nesser bude „pozván na ministerstvo zahraničí k diskusi o dané otázce”.

Švédské rozhodnutí

„Konflikt mezi Izraelem (a Palestinou) lze vyřešit jen vznikem dvou států dojednaným v souladu s mezinárodním právem,” prohlásil v pátek Löfven před parlamentem. „Řešení v podobě dvou států vyžaduje vzájemné uznávání a vůli k mírové koexistenci. Švédsko proto uzná Palestinský stát,” oznámil švédský premiér.

Valné shromáždění OSN schválilo uznání de facto suverénního palestinského státu v roce 2012, ale EU a většina jejích členských zemí tento částečně samostatný státní útvar zatím oficiálně neuznala. V EU sice Palestinu uznávají například některé někdejší komunistické státy, ale ty tak učinily už před vstupem do unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám