Hlavní obsah

Poutníci si stěžují: Z Mekky už je něco jako Disneyland

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva milióny poutníků přijme letos na jejich pouti hadždž, která začala ve čtvrtek, saúdská Mekka. „Město, které se pyšní tím, že na jeho území leží nejposvátnější místo muslimů, prošlo v posledních letech radikálními architektonickými proměnami. Ty spolu s obavami z eboly poznamenaly náladu poutníků,“ uvedla CNN.

Foto: Hasan Sarbakhshian, ČTK/AP

Pouť v saúdskoarabské Mekkce končí obcházením Káby, kvádru na nádvoří Velké mešity, v jehož východní stěně je uložen černý kámen uctívaný už v předislámském období.

Článek

List The New York Times zveřejnil kritický článek Ziuaddina Sardara, editora časopisu Critical Muslim. „Architektonickou dominantou města nezůstala Posvátná mešita, v níž se nachází Kaba, symbolický střed světa pro muslimy, ale 600 metrů vysoký hotel Royal Clock Tower,“ napsal.

Hotel Hilton nahradil dům nejbližšího Mohamedova společníka abú Bakra. Kopce na horizontu srovnaly se zemí buldozery, město obklopují betonové a kovové stavby stylu Las Vegas a Disneylandu,“ dodal.

Také Muhammad Džábání z francouzského Marseille nezastírá, že mu vadí komerce. „Loni jsme byl v Las Vegas. Kulisy jsou podobné – stejné široké silnice, hotely. Jen herny tu chybějí. Mekka přece nemůže soutěžit s Dubají, kdo bude ultramodernější. Je mi z toho smutno,“ řekl CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám