Hlavní obsah

Izraelská armáda zahájila trestní řízení kvůli útokům v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský vojenský prokurátor zahájil trestní řízení, které má objasnit několik incidentů z nedávných bojů v pásmu Gazy. Při útocích zahynulo 18 palestinských civilistů, mezi nimiž bylo mnoho dětí.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský voják u tanku nedaleko hranice s pásmem Gazy. Archivní snímek

Článek

Jedním z incidentů, který chce armáda prověřit, je útok na pláž v Gaze, kde 16. července zahynuly čtyři palestinské děti. Dalším objektem šetření je nálet na školu OSN z 24. července. Ta sloužila jako útočiště palestinských rodin, které uprchly z domovů, takže se tam lidé cítili v bezpečí. Při této akci zahynulo 14 Palestinců.

Prokurátor Dani Efroni se zajímá i o další incidenty. O případy, kdy prý izraelští vojáci kradli, dále o zabití ženy, která se snažila evakuovat svou rodinu z domu, a také o zadržení sedmnáctiletého Palestince, kterého vojáci drželi v zajetí pět dní. Hoch tvrdí, že s ním vojáci přejížděli na mnoho míst a bili ho.

Armáda sestavila z rezervistů šest skupin a pověřila je ověřením 44 válečných incidentů hlášených Palestinci.

Vyšetřování OSN 

Útok na školu spravovanou agenturou OSN pro palestinské uprchlíky chtějí nechat prověřit také Spojené národy.

OSN jmenovala vlastní vyšetřovací komisi, v níž jsou odborníci na mezinárodní právo. Povede je kanadský profesor mezinárodního práva William Schabas a výslednou zprávu o svém šetření mají předat Radě OSN pro lidská práva do března příštího roku.

Padesátidenní konflikt v Gaze trval do 26. srpna a o život při něm přišlo přes 2000 lidí. V polovině září mají podle středečních zpráv začít v Egyptě rozhovory o trvalém příměří, nynější klid zbraní je považován za dočasný.

Sedm desítek obětí byli Izraelci, zbytek Palestinci a z nich mnoho civilistů. Izrael bojoval proti radikálům z Hamásu, kteří zahájili raketové útoky na Izrael. Ačkoli armáda tvrdí, že útočila vždy jen na místa, odkud byly rakety odpalovány, množství civilních obětí vyvolává otázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám