Hlavní obsah

Kurdové dobyli klíčovou přehradu u Mosulu, pomohli Američané

Aktualizováno

Kurdské ozbrojené milice (pešmergové) dobyly strategickou přehradu u severoiráckého města Mosul, kterou začátkem srpna ovládli bojovníci Islámského státu (IS). Agentuře AFP to řekl kurdský vojenský velitel a dva straničtí činitelé. Informovaly o tom i agentury DPA a ITAR-TASS s odvoláním na irácká média. V okolí vodního díla provedly v neděli Spojené státy 14 leteckých úderů na pozice sunnitských radikálů.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Člen kurdských ozbrojených milicí (pešmergů) na archivním snímku

Článek

„Mosulská přehrada byla plně osvobozena,” řekl Alí Auní z Demokratické strany Kurdistánu. Dodal, že boje se nyní odehrávají v oblasti zhruba 30 kilometrů od Mosulu. Kurdské síly tak jsou nejblíže tomuto městu od června, kdy odtud islamisté vypudili irácká vojska.

Pešmergům v bojích pomohlo také letectvo Spojených států. Nálety pilotovaných i bezpilotních letounů byly podle amerického oblastního velení „úspěšné” a zničily nebo poškodily 19 vojenských vozidel.

Mluvčí pešmergů Halgurd Hikmat řekl, že americká letadla útočila na cíle poblíž přehrady posledních 24 hodin.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Mosulskou přehradu bojovníci Islámského státu obsadili začátkem srpna. Archivní snímek

Největší irácká přehrada leží na řece Tigris asi 50 kilometrů severně od Mosulu a pro islamisty představovala cennou kořist. Nádrž zásobuje rozsáhlé území vodou, navíc tam funguje výkonná hydroelektrárna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prchající jezídové na severu Iráku se snaží ukrýt ve městě DahúkVideo: Reuters

V sobotu u Mosulu a poblíž kurdského správního centra Irbílu podnikly americké letouny celkem devět útoků, které zničily či poškodily 14 vojenských vozidel ozbrojenců. Podle amerického velitelství jsou útoky vedeny na podporu humanitárního úsilí a k ochraně amerických osob a zařízení v Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám