Hlavní obsah

Izrael popřel dohodu o příměří s Hamásem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman popřel, že by jeho země souhlasila s dohodou o trvalém příměří, která by ukončila přeshraniční boje s palestinskými radikály. Podle předchozích zpráv měl klid zbraní začít v pátek v 05:00 SELČ (06:00 místního času), uvedla BBC.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Kouř po náletu izraelského letectva v palestinském městě Rafáh

Článek

Rozhovory mezi oběma stranami zprostředkované Egyptem sice stále pokračují, podle ministra Liebermana jsou ale čtvrteční informace o uzavření příměří nepravdivé.

„Jsou daleko od skutečnosti. Mluvil jsem s premiérem a do současné chvíle jsou (zprávy uzavření o příměří) nepřesné,” citovala BBC Liebermana.

Ani hnutí Hamás dohodu nepotvrdilo. „Zprávy o příměří nejsou pravdivé. Jednání pokračují, ale žádná dohoda zatím není,” řekl agentuře AFP mluvčí palestinského hnutí Samí abú Zuhrí.

Za devět dní si izraelské nálety v pásmu Gazy vyžádaly na 227 mrtvých Palestinců. Ve středu zemřel jeden izraelský civilista, zasáhla ho střepina z minometného granátu vypáleného z pásma.

Rakety ve škole

Izrael radikály z hnutí Hamás obviňuje, že svou vojenskou infrastrukturu ukrývá mezi civilní populací.

Organizace OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA) ve čtvrtek oznámila, že objevila ve škole v Gaze, kterou spravuje, schovaných asi 20 raket.

UNRWA incident ostře odsoudila, stejně tak i skupinu, která tam rakety ukryla. Označila ho za porušení mezinárodního práva, uvedl izraelský list Times of Israel.

Podmínky Hamásu

Před podepsáním příměří požaduje hnutí Hamás mimo jiné otevření všech hraničních přechodů na hranici mezi pásmem Gazy a Izraelem, trvalé otevření hraničního přechodu Rafáh, který slouží jako terminál mezi enklávou a Egyptem.

Další požadavky, na přístup obyvatel Gazy k mešitě Al-Aksá v Jeruzalémě a propuštění vězněných Palestinců, Izrael podle listu The Jerusalem Post odmítl.

Ve čtvrtek, na žádost OSN a dalších mezinárodních organizací, zavládlo v oblasti dočasné humanitární příměří. Mělo umožnit civilnímu obyvatelstvu v evklávě obnovit zásoby.

Tisíce Palestinců tak rychle vyrazily na trhy, do obchodů a stály dlouhé fronty před bankami, aby si vyzvedly peníze.

Izraelské území ale údajně stejně během této doby zasáhlo podle různých zdrojů několik minometných granátů nebo raket. Podle dostupných zpráv ale střely nikomu neublížily.

Po skončení pětihodinového klidu zbraní ale začaly odpoledne na území Izraele opět dopadat rakety, izraelské letectvo asi po hodině odpovědělo cílenými nálety na pásmo Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám