Hlavní obsah

Hvězda mladého Čečence stoupá, velí mudžáhidům v Iráku

Mladý Čečenec, který se osvědčil v bojích v Sýrii, se stal jedním z předních velitelů radikálního hnutí Islámský stát, jenž ovládl část Iráku a ohrožuje Bagdád. Umar Šíšání je jedním ze stovek Čečenců, kteří patří k těm nejtvrdším bojovníkům mezi radikály, napsala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Umar Šíšání

Článek

Zatímco vůdce mudžáhidů abú Bakr Bagdádí se na veřejnosti neobjevuje, Šíšání se svým typickým zrzavým plnovousem je často k vidění na fotografiích i videozáznamech. Naposledy se tak stalo o víkendu, kdy radikálové vyhlásili v Sýrii a Iráku svůj chalífát. Jeho přítomnost na bojišti dokazuje mezinárodní rozměr konfliktů v obou zmíněných zemích.

"Náš cíl je jasný a každý ví, proč bojujeme. Naším cílem je vytvoření chalífátu," prohlásil tehdy 28letý Šíšání. "Nastolíme zpátky chalífát, a jestliže Bůh neurčí, že vytvoření chalífátu má být naším osudem, požádáme ho, abychom se mohli stát mučedníky," dodal.

Foto: ČTK/AP

Šišání se usmívá u ukořistěného armádního vozidla v Iráku.

Umar Šíšání byl vojenským velitelem hnutí v Sýrii a v nedávné době vedl ofenzivu radikálů s cílem získat pod kontrolu další území na hranicích s Irákem. Po červnové smrti vojenského velitele celého hnutí abú Abdul Rahmána Bilávího Anbárího ale vše nasvědčuje tomu, že se dostal na jeho místo, ačkoli radikálové změny svého hlavního vojenského stratéga nijak oficiálně neoznámili.

Nejlepší bojovníci

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát začínali jako odnož teroristické sítě Al-Káida v Iráku, většina jeho velitelů jsou tak Iráčané. Poté, co se radikálové zapojili do občanské války v sousední Sýrii, se ale do jejich řad začlenilo i množství bojovníků ze zahraničí. Podle některých expertů jich může být až 10 000.

Čečenci jsou mezi nimi považováni za nejlepší bojovníky, vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem ze střetů s ruskými vojáky.

Foto: ČTK/AP

Šišání s bojovníky Islámského státu

Šíšání, jehož původní jméno zní Tarchan Batirašvili, je Čečenec pocházející z Gruzie, konkrétně ze soutěsky Pankisi, která byla vždy považována za základnu čečenských teroristů.

Sloužil v gruzínské armádě, kvůli blíže neupřesněné nemoci ji ale opustil, sdělil AP jeden z jeho bývalých sousedů, který si z bezpečnostních důvodů nepřál zveřejnit jméno. Gruzínská policie poté Batirašviliho zadržela kvůli nelegálnímu držení zbraní, v roce 2010 byl ale propuštěn a odešel do Turecka.

Udělá cokoliv

O pár let později se objevil v Sýrii již pod novým válečnickým jménem Umar Šíšání, které znamená Umar Čečenec. Vedl skupinu nazvanou Armáda emigrantů a partyzánů, v níž působilo velké množství bojovníků z bývalého Sovětského svazu. Po setkání s Bagdádím mu slíbil věrnost.

Díky svým úspěchům v bojích se rychle stal jedním z hlavních velitelů radikálů. Loni v srpnu sehrál důležitou roli při dobytí letecké základny Managh na severu Sýrie, kterou se před jeho příchodem povstalci marně několik měsíců pokoušeli dobýt. Poslední dva měsíce pak Šíšání vedl ofenzivu proti rivalské skupině vzbouřenců v Dajr az-Zaur na východě země.

V květnu některá arabská média informovala, že byl Čečenec zabit. Podle zdroje AP z Iráku byl ale jen zraněn na pravé ruce. Léčil se v Iráku, načež se krátce do této země vrátil.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Podle Husajna Násira, člena jedné z dalších povstaleckých frakcí v Sýrii, patří Čečenci mezi obávané bojovníky. "Když přijede Čečenec a neví vůbec nic o tom, co se v zemi děje, udělá všechno, co mu jeho vůdce řekne. I kdyby mu řekl, aby zabil dítě, udělal by to," dodal Násir.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám