Hlavní obsah

Prezidentské volby v Sýrii se budou konat na půlce území

Damašek/Francie

V Sýrii se budou v úterý konat prezidentské volby. Předpokládá se, že ve funkci bude potvrzena stávající hlava státu Bašár Asad. Podle expertů se ale volby budou konat jen na necelé polovině území, i když Damašek tvrdí něco jiného a k volbám pozval 15 miliónů Syřanů.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Příznivci Bašára Asada

Článek

Syrské ministerstvo vnitra pozvalo k volbám přes 15 miliónů Syřanů s volebním právem. Vláda nechává bez komentáře známý fakt, že vlivem tříletého konfliktu je sedm miliónů lidí na útěku na území Sýrie a skoro tři milióny v cizině.

Občané mohou podle ministerstva vnitra hlasovat bez ohledu na to, kde se právě nacházejí, stačí, když se budou identifikovat patřičnými doklady. Otevřeno prý bude 9000 volebních místností údajně ve všech provinciích státu, a to do 6.00 do 18.00 hod SELČ. Tam, kde to bude nutné, bude možné čas hlasování prodloužit až o pět hodin.

Mluvčí ústavního soudu ohlásil, že se bude volit „ve všech syrských městech s výjimkou Rakky, která je zcela v rukou radikálů z Islámského státu v Iráku a Levantě“. Rakka je severní syrská provincie.

AFP ze slov mluvčího vyvozuje, že hovořil-li pouze o městech, znamená to, že si i syrský režim uvědomuje, že v některých venkovských oblastech volit možné nebude a že se to týká i oblastí v okolí Damašku.

Některé země neumožní uprchlíkům volit

Odborník na situaci v Sýrii Fabrice Balanche vypočítal, že volby se mohou bezpečně konat na 40 procentech syrského území, kde žije 60 procent z jejích asi 22 miliónů občanů. Z necelých tří miliónů uprchlíků v cizině se na volební seznamy zapsalo asi 300 tisíc lidí. Ti mohli odevzdat své hlasy minulý týden na velvyslanectvích příslušných států.

Některé země jako Francie, Německo nebo Belgie to neumožnily na znamení nesouhlasu s pořádáním voleb v době, kdy má syrský konflikt na kontě přes 160 tisíc mrtvých.

Kromě Bašára Asada, který je ve funkci od roku 2000, kandidují další dva uchazeči. Veřejnosti málo známý zákonodárce za Damašek a příslušník tolerované opozice Hasan Núrí a jeho kolega z parlamentu za město Halab Máhir Hadždžar. Původně se přihlásilo 24 lidí, avšak dvacítku z nich vyřadil ústavní soud.

Volby zcela ignoruje exilová opozice, která je podobně jako její západní spojenci považuje za frašku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám