Hlavní obsah

V Afghánistánu se zřítil vrtulník, zahynulo pět příslušníků ISAF

Kábul

Pět příslušníků mezinárodní mise ISAF zahynulo na jihu Afghánistánu při pádu vrtulníku. Oznámila to v sobotu Severoatlantická aliance, která misi v asijské zemi řídí. Zatím neupřesnila příčinu neštěstí ani státní příslušnost mrtvých. Podle české armády ČR by se ale nemělo jednat o Čechy. Místní islámští radikálové tvrdí, že stroj sestřelili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nemáme informace, že by se to týkalo českých vojáků," řekla mluvčí českého generálního štábu Jana Růžičková.

"ISAF teprve prověřuje okolnosti s cílem zjistit fakta," uvedla podle agentury Reuters bez dalšího upřesnění mezinárodní vojenská koalice v prvním prohlášení o incidentu, který je pro mezinárodní síly nejvážnějším od loňského prosince.

Mluvčí islamistického hnutí Tálibán sdělil novinářům, že vrtulník sestřelili vzbouřenci. "Islámští bojovníci zasáhli raketou vrtulník zahraničních sil a 12 vojáků, kteří byli na palubě, bylo zabito," citovala mluvčího agentura AP.  Poznamenala zároveň, že afghánští vzbouřenci často přehánějí a lžou při uvádění bilance svých útoků.

Nehody zahraničních vrtulníků při misích v Afghánistánu jsou poměrně časté, ale jen výjimečně se tak děje v důsledku střelby. V srpnu 2011 nicméně afghánští povstalci sestřelili vrtulník typu Chinook, v jehož troskách zahynulo 30 Američanů a osm Afghánců.

Od začátku intervence v Afghánistánu v roce 2001, jejíž bojové operace končí v prosinci, přišlo podle AFP o život nejméně 3431 příslušníků ISAF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám