Hlavní obsah

Vedení Muslimského bratrstva se uchýlilo z Egypta do Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Londýn

Muslimské bratrstvo, které je v Egyptě považováno za teroristickou organizaci, si zřídilo kancelář v Londýně. Jak informovala stanice Al-Džazíra, do Británie uprchlo před zatčením ve vlasti několik členů vedení této organizace. Jedním z nich je Muhammad Súdán, který byl v hnutí, jež do loňska Egyptu vládlo, tajemníkem pro zahraniční vztahy.

Foto: Reuters

Muslimské bratrstvo je od zatčení prezident Muhammada Mursího v Egyptě zase považováno za teroristickou organizaci.

Článek

"Egypt teď není stabilní, úřady obvinily členy Muslimského bratrstva a všechny, kdo jsou proti vládě," prohlásil Súdán.

Bratrstvo se ujalo moci po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Loni ale jeho nástupce Muhammada Mursího svrhla armáda a dosadila dočasnou vládu, která Egypt vede k volbám. Podle Al-Džazíry je nyní ve věznicích na 20.000 muslimských bratrů a 1000 jich přišlo o život při protestech. V březnu odsoudil soud k trestu smrti více než 520 Mursího příznivců za podíl na násilnostech při loňských protestech.

Británie podle některých členů bratrstva nepodniká proti této organizaci žádné kroky a snaží se jí porozumět. Ale premiér David Cameron tento týden nařídil zpravodajským službám, aby vyšetřily tvrzení, že radikální Muslimské bratrstvo po potížích v Egyptě používá Londýn jako základnu. Členové bratrstva, s nimiž v Londýně Al-Džazíra hovořila, tvrdí, že dělají vše pro podporu kolegů v Egyptě, ale že Londýn není centrum jejich aktivit.

Súdán prohlásil, že od loňského července, kdy byl Mursí svržen, do Británie přišli pouze dva členové bratrstva a on je jedním z nich. Nikdo ze znalců ale není schopen zjistit, kolik muslimských bratrů je nyní v Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám