Hlavní obsah

Vyšetřovatelé se snaží obnovit soubory z počítače pilota ztraceného boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé, kteří pátrají po zmizelém malajsijském letadle, se zaměřili na počítače pilota. Snaží se najít soubory, které byly 3. února vymazané z domácího letového simulátoru pilota Zaharieho Ahmada Shaha. Na středeční tiskové konferenci to řekl malajsijský ministr obrany Hishammuddin Hussein.

Foto: Edgar Su, Reuters

Malajsijský ministr obrany Hishammuddin Hussein, v pozadí šéf diplomacie Malajsie Anifah Aman

Článek

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda pilot nemohl na svém domácím letovém simulátoru trénovat, jak vypnout jednotlivá letová zařízení před letem, který zmizel asi hodinu po startu. Zkoumají také, zda netrénoval letové vzorce na trasách odkloněných od Pekingu. Dosud se jim nepodařilo objevit nic, co by naznačovalo, že záměrně změnili trasu stroje.

Američtí činitelé zapojení do vyšetřování se nyní soustřeďují na scénáře možného únosu nebo jiného druhu sabotáže, včetně toho, zda někdo přeprogramoval část počítačových systémů letadla, aby ho odklonil na jinou trasu.

"Stále je možné, že někdo vstoupil do kokpitu a odklonil let jiným směrem," řekl zdroj blízký vyšetřování. "Anebo byl odklon naprogramován předem." Třetí teorií zůstává, že jeden z pilotů z dosud neznámých důvodů změnil směr letu na vlastní pěst.

V prověřování údajů z života pilotů se ale nic podezřelého nenašlo, stejně jako při kontrole informací o životech zahraničních pasažérů letadla, řekl ministr Hussein.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám