Hlavní obsah

Asad drtí odpor ve velkém, podle satelitních snímků demoluje celé čtvrti

Syrská vláda ničí tisíce domů, které se nacházejí ve čtvrtích sympatizujících s opozicí. Satelity zaregistrovaly demolice v Damašku a Hamá. Ve své nové zprávě to uvedla organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

Foto: ČTK/AP

Syrská vláda demoluje čtvrti odpůrců režimu, tvrdí organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch a dokládá to satelitními snímky.

Článek

Čtvrti se měly demolovat mezi červencem 2012 a červencem 2013 za pomoci výbušnin a buldozerů. Organizace zdokumentovala zničení nejméně 145 hektarů obytné plochy, což je rozloha asi 200 fotbalových hřišť. O své domovy přišly tisíce rodin.

"Vymazat z mapy celé čtvrti není legitimní taktikou vedení války," řekl podle serveru BBC Ole Solvang z HRW. "Tyto nezákonné demolice jsou poslední položkou na dlouhém seznamu zločinů spáchaných syrskou vládou," dodal s tím, že bouráním domů Damašek kolektivně trestá komunity, které jsou podezírány z podpory povstalců.

Foto: ČTK/AP

HRW vládu syrského prezidenta Bašára Asada vyzvala, aby demolice okamžitě zastavila, přestala porušovat mezinárodní právo, oběti odškodnila a poskytla jim náhradní bydlení. Rovněž se obrátila na Radu bezpečnosti OSN s tím, že ta by o celé věci měla informovat Mezinárodní trestní soud.

Syrský kabinet tvrdí, že zničeny byly pouze nelegálně postavené budovy a že vše je součástí územního plánování. Jak ale HRW poznamenala, v provládních čtvrtích k ničemu podobnému nedochází.

Mnozí, kteří o dům přišli, se zástupcům organizace svěřili, že měli ke svým domům veškeré potřebné dokumenty. Vláda je prý předem nevarovala a nemohli si odnést ani své osobní věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám