Hlavní obsah

Počet obětí sobotních atentátů v Iráku stoupl na 91, za ramadánu jich je 700

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Bagdád v neděli zvýšil počet obětí série sobotních bombových útoků v zemi z šesti desítek na 91. Obětmi byli šíité, na které útočili sunnitští radikálové. Růst násilí vyvolává obavy ze sektářské války, která zmítala zemí v letech 2006-2007.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Iráčan na místě atentátu v Bagdádu, který zničil stánek.

Článek

Série 17 pumových útoků si v sobotu vyžádala podle dnešních informací 91 mrtvých a na 300 zraněných. Téměř simultánní exploze výbušnin v Bagdádu zasáhly především čtvrti obývané šíitskou většinou. Atentáty byly zaměřeny na trhy, kavárny a rušné nákupní třídy.

Spáchány byly během svátku Id al-fitr, jímž končí ramadán. Letošní byl nejkrvavější za několik let, vyžádal si na 700 obětí.

Foto: Reuters

Domy v Kirkúku poničené explozí bomby v autě

Sunnitští povstalci v Iráku stupňují v poslední době své útoky proti vládě vedené šíity a povzbuzuje je v tom i konflikt v sousední Sýrii, který podněcuje náboženské napětí na Blízkém východě.

V Iráku letos při násilnostech přišlo o život na 4000 lidí a více než dvojnásobek osob byl zraněn. Nejvíc útoků bylo spácháno v Bagdádu a okolí.

Foto: Mushtaq Muhammed, Reuters

Následky sobotního atentátu v Karbale

USA se domnívají, že akce nesla všechny znaky operací irácké Al-Káidy. Ministerstvo zopakovalo, že stále platí nabídka na vyplacení deseti miliónů dolarů za informaci, která by pomohla dopadnou nebo zabít vůdce irácké odnože Al-Káidy abú Bakra Bagdádího.

„Přihlásil se k mnoha útokům spáchaným v Iráku od roku 2011 včetně nedávné operace ve věznici Abú Ghrajb u Bagdádu, i k útoku na ministerstvu spravedlnosti,” sdělilo americké ministerstvo ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám