Hlavní obsah

Násilí v Egyptě pokračuje i po převratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Životy nejméně 14 lidí si vyžádalo v noci na čtvrtek násilí v Egyptě poté, co armáda oznámila, že zbavila moci prezidenta Muhammada Mursího a zrušila platnost nové ústavy. Egyptské bezpečnostní síly zatkly některé vedoucí představitele Mursího Muslimského bratrstva a samotný Mursí je údajně spolu se svým týmem zadržován v jedné z armádních budov.

Foto: ČTK/AP

Vládní oponent s židlí a nožem v rukou stojí proti davu příznivců prezidenta Mursího.

Článek

Muslimské bratrstvo označilo odstavení Mursího od moci za puč. Vyzvalo občany, aby nereagovali na převrat. Uvedlo, že dvoutisícová demonstrace proti sesazení Mursího byla v Káhiře napadena ozbrojenými útočníky, kteří na účastníky stříleli. Boje probíhají i jinde. Mluvčí bratrstva řekl BBC, že Mursí dostal domácí vězení a zadržován je celý jeho tým.

List Al-Ahrám uvedl, že byly vydány zatykače na 300 členů Muslimského bratrstva. Podle agentury Reuters již byl zatčen například Saad Katatní, šéf Strany svobody a spravedlnosti (FJP), založené před volbami právě Muslimským bratrstvem.

Znepokojení světa

Americký prezident Barack Obama vyzval egyptskou armádu, aby svévolně nezatýkala Mursího a jeho přívržence, ale její kroky neoznačil za puč. „Očekáváme, že armáda zajistí ochranu práv všech Egypťanů,” dodal. USA se podle Obamy v egyptském konfliktu nestaví na žádnou stranu, pouze se zasazují za demokracii a dodržování zákonů. Vyjádřil hluboké znepokojení ohledně sesazení egyptského prezidenta a vyzval Egypt k rychlému návratu k civilní vládě vzešlé z demokratických voleb. Upozornil, že nařídil své administrativě, aby přehodnotila pomoc Spojených států poskytovanou Egyptu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egypťané se radují po svržení prezidenta Video: Reuters

K rychlému návratu k demokracii vyzývá Egypt rovněž Evropská unie. „Vyzývám všechny strany k rychlému návratu k demokratickému procesu, včetně uskutečnění svobodných a spravedlivých prezidentských i parlamentních voleb,” uvedla ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. „Vehementně odsuzuji veškeré násilné činy, vyjadřuji soustrast rodinám obětí a vyzývám bezpečnostní složky, aby učinily vše, co je v jejich silách, k ochraně životů Egypťanů.”

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Armáda oznámila, že Mursí již není prezidentem.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Egypt ke klidu a zdrženlivosti a k zachování práv, jako jsou svoboda vyjadřování a shromažďování. „Vojenský zásah do záležitostí jakéhokoliv státu vyvolává obavy. Proto bude klíčové rychle upevnit civilní správu v souladu s demokratickými principy,” prohlásil.

Zásah armády 

Egyptská armáda ve středu splnila své hrozby, že zasáhne, pokud se Mursí nedohodne s opozicí, a ukončila roční vládu islamistů, která destabilizovala zemi a vyvolávala stále silnější odpor opozice. Ministr obrany Abdal Fatah Sisi ve večerním projevu oznámil, že prezident Mursí nenaplnil očekávání národa a byl zbaven funkce. Funkce hlavy státu přechází dočasně na předsedu ústavního soudu Adlího Mansúra. Exekutivní pravomoci převezme prozatímní vláda. Sisis byde jmenován do jejího čela. [celá zpráva]

Mursí jednat s opozicí odmítal. [celá zpráva]

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Lidé se shromáždili před prezidentským palácem

Úřady zavřely tři islamistické televizní stanice, včetně jednoho kanálu provozovaného Muslimským bratrstvem. Bezpečnostní síly rovněž vtrhly do kanceláří egyptského zpravodajského kanálu televize Al-Džazíra a zadržely minimálně pět jeho zaměstnanců, z nichž čtyři byli později propuštěni. Kanálu bylo zabráněno vysílat záběry z demonstrace na podporu Mursího v severní části Káhiry.

Reklama

Výběr článků

Načítám