Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN zařadila syrskou frontu An-Nusra k teroristům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Damašek

Rada bezpečnosti OSN zařadila syrskou radikální frontu An-Nusra k teroristickým organizacím. Neměly by se k ní dostat zbraně, má zmrazené účty a její členové nemohou cestovat do zahraničí. RB OSN skupinu nepovažuje za novou teroristickou organizaci, ale za odnož irácké Al-Káidy, informovala dnes agentura AP.

Foto: OSN, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle americké delegace nebyl žádný z 15 členů RB OSN proti. An-Nusra bojuje spolu se syrskou opozicí proti syrské vládě, avšak jejím cílem není jenom svržení režimu, ale nastolení islámského státu v Sýrii. Právě její účast v bojích je zdrojem obav, že by případná zbrojní pomoc syrské opozici mohla padnout do rukou těmto radikálům.

An-Nusra se k irácké Al-Káidě přihlásila v dubnu. Podle odborníků frontu podporuje právě tato irácká organizace. Americké ministerstvo zahraničí frontu zařadilo na americký seznam teroristických skupin loni v prosinci. Fronta se přihlásila k pumovým útokům v Damašku i v Halabu a na internetu zveřejnila několik záznamů mučení a zabití lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám