Hlavní obsah

Izrael podle zprávy OSN týrá nezletilé palestinské vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Nezletilí Palestinci, které zadrží izraelské bezpečností a obranné síly, jsou terčem systematického špatného zacházení, které porušuje mezinárodní právo. Uvedl to ve středu ve své zprávě Dětský fond OSN UNICEF, podle jehož odhadu je v Izraeli každoročně vyslýcháno a vězněno na 700 Palestinců ve věku mezi 12 a 17 lety. Většina z nich jsou chlapci.

Foto: Nasser Shiyoukhi, ČTK/AP

Palestinci v Hebronu házejí kameny na izraelské vojáky.

Článek

UNICEF zdokumentoval případy, kdy byly uplatněny "kruté, nelidské a ponižující zacházení a tresty", které jsou v rozporu s konvencí práv dítěte a konvencí o mučení. Izraelci podle zprávy UNICEF mezinárodní konvence porušují už při zatýkání, které provádějí většinou silně ozbrojené jednotky uprostřed noci. S nezletilci se pak špatně zachází při výslechu i u soudu.

"Zavazují dětem oči, na ruce nasazují plastová pouta, při převozu k výslechu je fyzicky i slovně napadají, spoutávají je do bolestivých pozic," uvádí UNICEF ve zprávě, která vznikla na základě rozboru 400 zdokumentovaných případů sledovaných od roku 2009 a při rozhovorech se zadrženými nezletilými Palestinci, jejich právníky a palestinskými představiteli.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor řekl, že armáda při vyšetřování s UNICEF spolupracovala a že Izrael chce podmínky pro zadržené nezletilé Palestince zlepšit. "Prostudujeme závěry zprávy a zahrneme je do naší stálé spolupráce s UNICEF. Jeho práci oceňujeme a respektujeme," řekl Palmor.

Většina nezletilých bývá zatčena, když Palestinci házejí kameny na izraelské vojáky. UNICEF tvrdí, že při výslechu jsou přinuceni k přiznání, aniž mají možnost spojit se s právníkem nebo rodinou. "Jedná se s nimi v rozporu s právy dětí i u soudu. Děti jsou spoutány, upírá se jim právo na kauci, vynášejí se rozsudky o nucené péči, děti jsou vyváženy z palestinského území a trest si odpykávají v Izraeli," tvrdí zpráva.

Do věku 13 let tresty za házení kamením nepřevyšují šest měsíců, starší osoby pak mohou za tentýž čin dostat až deset let vězení.

V minulých letech prý Izrael začal podmínky nezletilců zlepšovat - nespoutává je tak, aby to působilo bolest. Armáda také vydala příkaz, že policie musí o zadržení nezletilého informovat rodiče a dítě zase o jeho právu na právníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám