Hlavní obsah

Bankrotující Egypt utratil padesát miliónů za slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egypt je na kraji bankrotu a má kriticky nízké zahraniční rezervy. Půjčku od Mezinárodního měnového fondu zatím nedostal. Přesto si v lednu objednal 140 000 granátů se slzným plynem vyráběných v USA za 49,3 miliónů korun, napsal list Guardian.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Demonstranti v Káhiře házejí zpět nádobu se slzným plynem

Článek

Egyptské ministerstvo vnitra granáty se slzným plynem objednalo v lednu. Šlo o okamžitou objednávku, protože policie vyčerpala zásoby při potlačování protivládních demonstrací, které propukly v listopadu, kdy se prezident pokusil uzurpovat moc do svých rukou.

Opozice přitom upozornila, že od roku 2011 klesly zahraniční rezervy na polovinu a vláda už není schopna ani platit za dodávky paliva. Mezinárodní měnový fond zatím oddálil rozhodnutí o půjčce ve výši 4,8 miliardy dolarů poté, co prezident Muhammad Mursí odstoupil od plánu zvýšit daně, jak MMF požadoval.

Opozice chce vyslat Mursího do vesmíru

K neobvyklému způsobu protestu proti egyptskému prezidentovi Muhammadu Mursímu se uchýlilo významné opoziční Hnutí mládeže 6. dubna. Chce ho podle ČTK nechat vyslat do vesmíru. Své sympatizanty na facebookových stránkách vybídlo, aby prezidentovi v internetové soutěži dávali hlasy a zvýšili tak jeho šance na výhru.

Podle webu soutěže Mursí v regionálním žebříčku potenciálních astronautů vede s více než 15 000 hlasy.  Mezinárodní soutěž o výlet do vesmíru pořádá výrobce kosmetiky. Dvě desítky vítězů nakonec vyberou experti z finalistů. Hnutí mládeže 6. dubna bylo jednou z hlavních sil, která stála za koncem režimu prezidenta Husního Mubaraka. V loňských volbách hnutí podporovalo Mursího, pak se ale zařadilo mezi jeho kritiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám