Hlavní obsah

Rusko dodává zbraně do Sýrie, prý jen na obranu

– Moskva

Rusko i přes vleklý a krvavý syrský občanský konflikt pokračuje v dodávkách zbraní režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Ředitel ruské státní exportní společnosti Anatolij Isajkin ale zdůraznil, že zásobuje Sýrii jen obrannou technikou.

Foto: Reuters

Syrské vrtulníky ruského původu na základně Taftanaz

Článek

"Pokračujeme v plnění našich smluvních závazků na dodávky vojenské výzbroje," řekl podle agentury Reuters Isajkin ze zbrojní firmy Rosoboronexport. Uvedl, že Moskva do Sýrie dodala systémy protiraketové obrany, neupřesnil ale jaké. Neposílá však do země žádné útočné zbraně, jako jsou letadla či vrtulníky; nic co by odporovalo rezolucím RB OSN.

Podle Isajkina Moskva do Sýrie nedodávala ani mobilní taktické rakety Iskander a neexistuje žádná smlouva o jejich dodávkách, napsala agentura ITAR-TASS. Popřel také, že by Rusko dodávalo modernizované stíhačky MiG-29 M.

Ředitel zbrojního exportu řekl, že Asad a Moskva mají podepsanou smlouvu na dodávku cvičných bojových letounů Jak-30. "Zatím ale nebyl dodán ani jeden," zdůraznil Isajkin.

Rusko je považováno za spojence Damašku a jeho hlavního dodavatele zbraní. Moskva také blokovala několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Sýrie je asi na 13. až 14. místě na žebříčku odběratelů ruských zbraní, před ní jsou Indie, Čína a Vietnam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám