Hlavní obsah

Politický vůdce Hamásu Chálid Mišál poprvé od roku 1967 navštívil pásmo Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Exilový politický vůdce palestinského Hnutí Hamás Chálid Mišál navštívil v pátek pásmo Gazy, uvedla BBC. Na palestinská území přijel poprvé od roku 1967, kdy je po šestidenní válce obsadil Izrael. Mišál přijel na oslavy 25. výročí založení hnutí Hamás, které v pásmu vládne.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Chálida Mišála (vpředu napravo) zdraví předseda hnutí Hamás Ismaíl Haníja

Článek

Mišál přijel do Gazy přes Egypt. Poté, co překročil přechod v Rafahu, políbil zemi. Na tiskové konferenci uvedl, že příjezd do Gazy prožívá, jako by se potřetí narodil.

"Je to mé třetí narození, po přirozeném narození v roce 1956 a druhém narození po izraelském pokusu mě zavraždit v roce 1997 v Jordánsku z příkazu Netanjahua," řekl Mišál a dodal: "Je to poprvé po 45 letech, co přijíždím do Palestiny. Doufám, že mi Bůh prokáže laskavost umřít jako mučedník v Gaze." V salónku přechodu byly vystaveny trosky auta, v němž byl při izraelském útoku 14. listopadu zabit velitel ozbrojeného křídla Hamasu Ahmad Džabarí.[celá zpráva]

Mišál také představil svou vizi budoucí Palestiny: "Dnes je to Gaza, zítra to bude Ramalláh a po něm Jeruzalém, Haifa a Jaffa." Vidí tedy Palestinský stát i na územích Izraele."

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Mišál v Gaze líbal zemi.

Očekává se, že Mišál v sobotu pronese projev na masovém shromáždění. Také navštíví dům zakladatele Hamásu šejka Ahmada Jasína, který zahynul v roce 2004 při izraelském náletu, i dům letos zabitého vojenského velitele Ahmada Džabarího. Právě zabití Džabarího stálo na počátku nedávného osmidenního konfliktu mezi Gazou a Izraelem, který čelil ostřelování palestinskými raketami. [celá zpráva]

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinec vyvěšuje v Rafahu transparent s portrétem Chálida Mišála

Mluvčí Hamásu příjezd Mišála označil za plod vítězství odporu proti okupaci. Pro Izrael je příjezd 56letého Mišála studenou sprchou. Na Mišála byl v roce 1997 spáchán neúspěšný pokus o atentát.

Mišál, který se narodil na palestinských územích, se na nich neobjevil od roku 1967. Po většinu doby žil v Sýrii, odkud až do loňska řídil hnutí Hamás. Po vypuknutí občanské války Sýrii opustil a nyní se pohybuje mezi Katarem a Egyptem, který se snaží hrát větší roli v politice na Blízkém východě a snažil se i usmířit znesvářená palestinská hnutí Hamás a Fatah. Naposled uspěl u zprostředkování příměří mezi Hamásem a Izraelem.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Bojovníci Hamásu čekají na příjezd Chálida Mišála

Izrael už dal najevo, že míní návštěvu ignorovat. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor řekl, že se nevyjadřuje k tomu, kdo přišel do Gazy z Egypta. "Nezujímáme žádný postoj k různým členům Hamásu. Hamás je Hamás je Hamás," parafrázoval slavnou větu Gertrudy Steinové "Růže je růže je růže", která symbolizuje pravou identitu věcí obsaženou už v jejich pojmenování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám