Hlavní obsah

V Egyptě to vře, soud zvrátil výnos prezidenta

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský nejvyšší soud v úterý potvrdil svůj předchozí verdikt o neústavnosti voleb z konce loňského roku a rozpuštění parlamentu. První demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí přesto poslance svolal k zasedání. Soud tak jeho výnos zase zvrátil.

Foto: Reuters

O moc v Egyptě bojuje armádní velení s prezidentem. Na snímku jsou šéf vojenské rady maršál Husajn Tantáví, prezident Muhammad Mursí a náčelník generálního štábu armády Samí Anan (zleva doprava).

Článek

Zástupce Muslimského bratrstva Mursí bojuje o moc s vojenskou radou, která v uplynulých desetiletích držela u moci vloni svrženého prezidenta Husního Mubáraka. Mursí i přes verdikt nejvyššího soudu svolal parlament rozpuštěný generály. Poslanci se nakrátko sešli v úterý, ještě než soud stačil svůj původní verdikt potvrdit.

Proti jeho výnosu se pak do centra Káhiry vydaly protestovat tisíce lidí, informovala stanice BBC. Rozhodnutí soudu je podle demonstrantů nelegitimní. Lidé také křičeli slogany proti vojenským vládcům.

Dříve zakázané Muslimské bratrstvo ve volbách ovládlo politickou scénu v Egyptě, když drtivě zvítězilo v parlamentních volbách a svého zástupce prosadilo do prezidentského úřadu. S armádou nyní bojuje o vliv na utváření nové ústavy, kterou mají Egypťané schválit v referendu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám