Hlavní obsah

Tajný agent, který pronikl do Al-Káidy, má britské občanství

Tajný agent, kterému se podařilo proniknout do jemenské odnože Al-Káidy a získat tam novou bombu určenou pro chystaný útok v letadle, pochází z Blízkého východu a má britské občanství. Uvedla to americká televize NBC.

Foto: Reuters

Části výbušného systému. Ilustrační foto starší nálože.

Článek

Zpráva je velkým překvapení. Obvykle se identita agentů tají. Druhým překvapením je, že se do Al-Káidy podařilo proniknout osobě držící západní pas, vůči nimž jsou radikálové velmi podezřívaví, uvádí BBC. Podle experta NMBC na terorismus Evana Kohlmanna naopak Al-Káida hledá útočníky se západními pasy, protože jsou méně nápadní při provádění případných atentátů.

Korespondent BBC ve Washingtonu Paul Adams jízlivě poznamenal, že britské tajné služby, které byly v operaci silně angažovány, mohou v údivu zvedat obočí, když americká média otevřeně píší, že šlo o Brita.

I americký ministr obrany Leon Panetta, který dříve stál v čele CIA, je zaskočen únikem informací a dodal: „Když dojde na takové úniky, nemohu vám říci, jak mohou poškodit naši schopnost vykonávat zpravodajskou činnost.“

Agent byl velmi schopný, podle NBC také poskytl informace, které umožnily zabít vysokého představitele Al-Káidy na arabském poloostrově a v Levantě Fahda Kusu. Zasáhly ho rakety vypálené z bezpilotního letadla Predator.

Prozkoumání bomby, kterou agent získal, ukázalo, že by se těžko odhalovala, protože neměla žádné části z kovu a dvě různé rozbušky. Je tedy mnohem dokonalejší než ta, která selhala při atentátu o Vánocích v roce 2009, když se v letadle nad Detroitem pokusil neúspěšně odpálit nálož v prádle Nigerijec. Podle expertů bombu zřejmě sestrojil expert na výbušniny Ibrahim Hassan Tali Azizi. Ten stál v roce 2000 za útokem na americký torpédoborec USS Cole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám