Hlavní obsah

Sabotéři v Egyptě znovu vyhodili do povětří plynovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Sabotéři v pondělí ráno v Egyptě vyhodili do povětří plynovod, kterým proudí dodávky zemního plynu do Izraele a Jordánska. S odvoláním na místní bezpečnostní síly a očité svědky to uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Exploze plynovodu u Aríše se pravidelně opakují.

Článek

Exploze náloží nastala západně do Aríše na Sinajském poloostrově, kde k podobným útokům došlo již začátkem měsíce. Na místo sabotáže dorazili hasiči a bezpečnostní síly. Podle všeho nebyl při výbuchu nikdo zraněn.

Nový útok na plynovod se udál krátce před pondělním zahájením prvních svobodných parlamentních voleb v zemi poté, co bývalý prezident Husní Mubarak byl donucen v únoru pod tlakem ulice k odchodu.

"Nedovolíme potížistům, aby narušovali volby. Egypt je na křižovatce, buď uspějeme politicky, ekonomicky a sociálně, nebo budou následky velmi vážné, a to nedovolíme," varoval v neděli předseda egyptské Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF) Muhammad Husajn Tantáví.

V zemi sílí demonstrace za okamžité odstoupení vojenského vedení a vytvoření civilní vlády "národní spásy". Protesty proti vojenské radě si za poslední týden vyžádaly více než 40 životů a na 2000 zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám