Hlavní obsah

Fatah a Hamás po letech jednají, chtějí Palestinu v hranicích z roku 1967

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Šéfové dvou hlavních palestinských stran, Mahmúd Abbás z Fatahu a Chálid Mišál z Hamásu, ve čtvrtek v Káhiře poprvé od roku 2007 jednali o usmíření obou skupin. Podle agentur schůzka trvala dvě hodiny, její aktéři po ní vypadali optimisticky. Podle agentury AFP podepsali dohodu o partnerství.

Foto: Mohamed Al Hams, Reuters

Předsedové palestinských uskupení Hamás a Fatah Chálid Mišál a Mahmúd Abbás (vpravo)

Článek

Oba vyjednavači tvrdili, že se podařilo zásadním způsobem zúžit seznam rozporů.

Agentura AFP poskytla body dohody mezi oběma vůdci:

- Obě strany se v budoucnu zaměří na poklidný lidový odboj proti okupaci a kolonizaci i na problematiku bezpečnostní zdi dělící západní břeh Jordánu od Izraele.

- Obě strany se shodly na dodržování příměří v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu.

- Konstatovaly, že vyjednávání s Izraelem se dostalo do slepé uličky, a budou se zabývat alternativami.

- Shodly se na tom, že palestinský stát bude ustaven na území, které Izrael obsadil v roce 1967, tedy na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Znamená to tedy, že tento stát bude existovat vedle Izraele, a nikoli na jeho místě, jak stanoví oficiální program Hamásu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

- Zaručují, že v květnu 2012 se budou konat prezidentské i parlamentní volby a rovněž volby do Palestinské národní rady. Po nich pak bude sestavena vláda.

- Předtím bude ustavena centrální volební komise a nezávislá vláda, která volby připraví.

- O složení této dočasné vlády, se bude jednat 22. prosince na káhirském setkání všech palestinských skupin, které se v květnu připojily k dohodě o usmíření.

- Obě strany se shodly na spojení bezpečnostních jednotek a občanských institucí.

- Dohodly se, že 20. prosince se bude v Káhiře konat schůzka vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a bude jednat o reformě. Podílet se na tom bude i Hamás a Islámský džihád, které nejsou součástí OOP.

- V příštích dnech obě organizace vyřeší otázku vězňů.

Reklama

Související články

USA varují Izrael, že se ocitá v izolaci

Americký ministr obrany Leon Panetta varoval Izrael, že je na Blízkém východě stále více izolován. Podle něj by měl obnovit jednání s Palestinci i dosud dobré...

Výběr článků

Načítám