Hlavní obsah

Boje v Jemenu pokračují, hrozí přerůst v občanskou válku

Saná

V jemenské metropoli Saná se po krátkém nočním příměří znovu rozhořely boje mezi silami loajálními prezidentu Alímu Abdalláhu Sálihovi a milicemi vůdce nejmocnějšího jemenského kmenového svazu Hašídů, který se přidal k opozici. Od pondělka si už vyžádaly 44 mrtvých.

Foto: Reuters

Dým nad metropolí Jemenu Saná

Článek

Boje vládních sil s milicemi šajcha Sádika Ahmara vypukly v pondělí kolem šajchovy rezidence a postupně se rozšířily po čtvrti Hasaba, kde jsou vládní budovy. Šajchovi bojovníci údajně dostali pod kontrolu oblast kolem ministerstev průmyslu a hospodářství a obklíčili hlavní kanceláře vládní strany Všeobecný lidový kongres (GPC).

Podle zpráv agentur odvolávajících se na svědky Ahmarovi bojovníci obsadili sídlo státní tiskové agentury SABA a národní letecké společnosti Yemenia a snaží se obsadit budovu ministerstva vnitra.

"Byla to provokace s cílem zatáhnout nás do občanské války, je to ale omezeno na Ahmarovy syny. Oni jsou odpovědní za prolévání krve nevinných civilistů. Až do této chvíle útočí na ministerstvo vnitra. My ale nechceme rozšiřovat konfrontaci," řekl v úterý prezident Sálih.

Prezident Sálih už několik týdnů odmítá odstoupit, i když slibuje, že se vzdá moci. Všechny dojednané dohody nakonec odmítl. V neděli už potřetí odmítl podepsat dohodu o předání moci výměnou za beztrestnost. Tu vypracovaly a zprostředkovávaly arabské státy v Perském zálivu ve snaze pokojně vyřešit politickou krizi v Jemenu. Dohodu podepsali zástupci opozice a vládní strany. Sálihovo odstoupení je hlavním požadavkem jemenské opozice.

Podle agentury Reuters řekl Sálih ve středu zástupcům vybraných médií, že odmítá jakékoliv další ústupky, vyzval zprostředkovatele k smířlivým krokům a řekl, že po svém odstoupení neopustí Jemen, ale stane se součástí opozice.

Prohlásil, že nebude přijímat příkazy od cizích mocností, vyjádřil ale připravenost podepsat dohodu o předání moci v rámci dialogu. Krizi v Jemenu označil za vnitřní záležitost, která nemá být přednesena v Radě bezpečnosti OSN.

Sálih vyjádřil naději, že se Jemen nestane zkrachovalým státem, "dalším Somálskem", ani útočištěm pro Al-Káidu.

Sálih už před několika týdny ztratil podporu svého kmene, odklonili se od něj ministři, ale stále se drží moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám