Hlavní obsah

Usámu zradila ta nejmladší, hádají se vdovy po teroristovi

Právo, roš

Tři vdovy po Usámovi bin Ládinovi, které přežily útok amerického komanda v pákistánském Abbottábádu, se v pákistánské vazbě rozkmotřily a dvě starší Saúdky obviňují mladší Jemenku, že Američany k manželovu úkrytu dovedla. S odvoláním na činitele pákistánských bezpečnostních sil to napsal server listu The Australian.

Článek

„Je to zvrácené,“ řekl zdroj. Starší manželky – Chajra Husajn Sabirová (63) a Síham Abdulla bin Husajnová (54) – nyní tvrdí, že to byly ony, které Usámu při přepadení bránily. Podle dosavadní verze to měla být Jemenka Amal Ahmed al-Sadahová (29), jež přitom utrpěla střelné zranění do nohy a léčí se ve vojenské nemocnici v Ralvápindí.

Pákistánští vyšetřovatelé prý přirovnávají poměry v Usámově úkrytu k islámské verzi televizního seriálu Zoufalé manželky, a koluje mezi nimi vtip, že o sobě řekl Američanům sám, protože to už s nimi nemohl vydržet.

O každou ženu bylo postaráno

Vždy je prý držel odděleně s výjimkou pobytu v afghánském jeskynním komplexu Tora Bora. Každá měla svůj dům, ale v Abbottábádu dvě starší žily ve druhém podlaží, zatímco Jemenka s Usámou ve třetím.

Po 11. září 2001 a americké invazi USA do Afghánistánu se obě starší ženy uchýlily do Íránu, zatímco Jemenka se vrátila domů, kde porodila dceru. Důležité ale je, že v roce 2002 poskytla rozhovor saúdskému časopisu al Madžalla, vycházejícímu v Londýně.

„Zdá se pravděpodobné, že Amal sledovali právě od té doby,“ napsal server The Australian. „Není nepravděpodobné, že kdosi zvenku je mohl k němu zavést (Američany), ať už nevědomky, či úmyslně,“ citoval bývalého důstojníka CIA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám