Hlavní obsah

Mubarakův syn nebude kandidovat na prezidenta, řekl viceprezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Gamál Mubarak, syn egyptského prezidenta Husního Mubaraka, proti kterému týden a půl bouří velká část země, nebude kandidovat v příštích prezidentských volbách. Egypťany o tom dnes ujistil viceprezident Umar Sulajmán, který zároveň slíbil, že budou potrestáni podněcovatelé nejnovějších násilností, jež se přisuzují Mubarakovým přívržencům.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Husní Mubárak (vpravo) a jeho syn Gamal

Článek

Státní televize také informovala o tom, že tři bývalí ministři mají zákaz opustit zemi.

Účastníci protivládních demonstrací v Egyptě usilují o okamžité odstoupení Mubaraka z funkce. Prezident to v úterý odmítl, ale slíbil, že po třiceti letech u moci nebude usilovat o další prezidentský mandát. Dnešní Sulajmánovo prohlášení má být ujištěním, že Mubaraka neusiluje ani o dynastický převod moci.

Foto: Profimedia.cz

Nepokoje v Egyptě zasahují cenné památky více, než si Egypťané připouštějí.

Do vypuknutí demonstrací koncem ledna vše naopak nasvědčovalo tomu, že Mubaraka jeho syn nahradí. Současnému režimu nahrávalo loňské přesvědčivé vítězství v parlamentních volbách, které opozice označila jako tradičně zfalšované.

Sulajmán dnes také následoval v omluvě za násilí premiéra Ahmada Šafíka, který zároveň slíbil, že nařídí prošetření násilnosti, jež označil za "osudnou chybu". Sulajmán rovněž vyzval k propuštění všech zadržených demonstrantů, kteří se na násilnostech nepodíleli.

Dalším náznakem, že se vládnoucí garnitura pokouší vyjít vstříc opozici, bylo dnešní oznámení generální prokuratury, že vydává zákaz cestování do zahraničí pro tři bývalé ministry a nejméně jednoho vysoce postaveného činitele vládnoucí Národní demokratické strany (NDP). Podle egyptské agentury MENA jim v rámci vyšetřování blíže neupřesněné činnosti byla zmrazena bankovní konta. Mezi postiženými je hlavně opozicí nenáviděný bývalý ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí.

Egyptská státní televize dnes tvrdila, že vláda již zahájila dialog o politické reformě s předními opozičními silami včetně zástupců protestních hnutí. Hlavní opoziční formace ovšem stále podotýkají, že jednat hodlají až po Mubarakovo odchodu.

V centru Káhiry dnes odpoledne pokračovaly potyčky mezi stoupenci a odpůrci Mubarakova režimu. Podle agentury AP se zdá, že demonstranti, kteří usilují o Mubarakův pád, uhájili kontrolu nad náměstím Tahrír, které se stalo od počátku nepokojů jejich hlavní baštou.

Podle agentury Reuters pochodovaly na protest proti režimu 4000 lidí v Suezu a na 2000 v Ismáílíji.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek prohlásila, že Mubarak musí umožnit, aby se v zemi konaly pokojné protesty. Zdůraznila, že útoky proti demonstrantům se musejí ihned zastavit.

USA dnes ostře zkritizovaly také útoky proti zahraničním novinářům a jejich zatýkání. Zadržováni byli mimo jiné i pracovníci České televize a českých deníků Lidové noviny a MfDnes.

Na praktiky vlády si ve čtvrtek stěžoval mezinárodní mobilní operátor Vodafone, podle kterého ho egyptské úřady přinutily posílat jeho klientům mobilní textové zprávy s obsahem příznivým pro režim. Firma byla kritizována v minulých dnech za to, že stejně jako další operátoři uposlechla příkazu úřadů rušit signál ve vybraných egyptských lokalitách. Společnost se bránila tím, že musela uposlechnout dle platného egyptského zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám