Hlavní obsah

Mossad měl v Egyptě vyřadit z provozu internet

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vyřazením egyptského internetu z provozu před dvěma lety nebylo poškození podmořských kabelů lodní kotvou, nýbrž izraelská rozvědka Mossad. Alespoň to měl při výslechu uvést egyptský obchodník, kterého ve vlasti čeká soud za špionáž pro židovský stát.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Internet fungoval v Egyptě v prosinci 2008 několik dní asi jen z 20 procent. Příčinou mělo být poškození podmořských kabelů spojujících Evropu a Blízký východ. Potíže měly i další země regionu a část jižní Asie. Poruchy podmořských kabelů ovšem způsobily v Egyptě, v oblasti Perského zálivu a v jižní Asii problémy toho roku už dříve.

Tárik Abdul Razak Hassan, egyptský podnikatel, který má příští měsíc stanout před soud za špionáž, při výslechu uvedl, že výpadek byl prací Mossadu.

Není to poprvé, co byl Izrael obviněn z kybernetického útoku. Naposledy byl spojen s virem Stuxnet, který zasáhl počítače po celém světě, ale údajně měl být namířen proti íránským jaderným zařízením. Írán přiznal, že má potíže s centrifugami v Natanzu. [celá zpráva]

Podle odborníků by byl ale popsaný útok proti Egyptu v době důmyslných technologií překvapivě primitivní. Pochybný by byl už výběr země – vedle Jordánska jediného arabského spojence Izraele. Mossad byl nedávno v Egyptě nařčen i z útoků žraloků na turisty u Šarm-aš-Šajchu. Podle pozorovatelů je to jen populistická rétorika nabírající na síle v důsledku krachu izraelsko-palestinských mírových rozhovorů, které Egypt zprostředkovával.

Podnikatel Hassan mimo jiné čelí i obvinění, že rekrutoval další špióny v Sýrii a Egyptě. Humanitární organizace upozorňují, že doznání jsou v Egyptě často získána mučením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám