Hlavní obsah

Izrael v příštích konfliktech omezí užití bílého fosforu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda do budoucna omezí užití munice s bílým fosforem. Jeruzalém to oznámil v OSN. Informovala o tom ve středu agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Izrael naposledy použil bílý fosfor při útoku na pásmo Gazy před rokem a půl.

Článek

Kontroverzní zbraň způsobuje smrtelné popáleniny a nesmí se nasazovat v civilních oblastech. Izraelská armáda bílý fosfor naposledy použila při téměř měsíc trvající ofenzivě Lité olovo v pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009, podle mezinárodních organizací i v oblastech obývaných civilisty. Zasaženo bylo i sídlo OSN, které vyhořelo. V konfliktu zemřelo nejméně 1100 Palestinců a 13 Izraelců.

„Náčelník generálního štábu izraelské armády nařídil ustanovení jasné doktríny pro používání různé munice, která obsahuje bílý fosfor. Tyto instrukce jsou v současnosti zaváděny,“ uvedla izraelská strana ve zprávě pro OSN.

Bílý fosfor se vznítí během kontaktu se vzduchem. Zbraň byla původně využívána, aby v bojích poskytovala jednotkám clonu. Hořící fosfor se uchytí ke kůži a pálí maso, dokud se nevyčerpá zásoba kyslíku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám