Hlavní obsah

Izraelka obviněná ze špionáže kritizuje zločiny páchané na Palestincích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletá Izraelka obviněná ze závažné špionáže za to, že v době povinné vojenské služby zkopírovala tajné vojenské dokumenty a předala je novináři, přiznala, že chtěla poukázat na zločiny páchané Izraelci na Palestincích. Anat Kamová okopírovala na 2000 dokumentů, z nichž 700 patří k vysoce tajným. Novinář listu Haarec, jemuž mnohé z nich předala, ze strachu ze zatčení žije v Londýně

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Izraelci zabili při raketových útocích desítky Palestinců, mezi nimi i několik velitelů Hamasu.

Článek

Uniklá dokumentace může být použita jako důkaz spáchaných válečných zločinů na Palestincích. "Chtěla jsem poukázat na jednání armády na západním břehu Jordánu v těch případech, které podle mne mohou veřejnost zajímat," řekla Kamová, která je od prosince v domácím vězení, při výslechu. Chtěla prý mít v rukou důkazy pro případ, že by se zločiny začaly vyšetřovat.

Když dokumenty vypálené na CD předávala novináři Urimu Blauovi, neměla v úmyslu ohrozit bezpečnost Izraele. Domnívala se prý, že se Blau nezaměří na "detaily jednotlivých armádních akcí, ale na princip a postupy, které stojí za rozhodováním vysokých důstojníků". Domnívala se také, že články, které z jejích materiálů vzniknou, stejně projdou cenzurou, která nedopustí vyzrazení tajných informací.

Kamová si prý v době vojenské služby, kterou skončila v roce 2007, uvědomila, že v jejích silách není změnit věci, s nimiž nesouhlasí. Proto odcizila dokumentaci, aby takovou možnost měla později.

Je obviněna ze závažné špionáže, z předání tajných informací s cílem poškodit bezpečnost země. Maximální trest za tyto zločiny je doživotí.

Kamová se chce vzdát novinářské imunity, která by jí jako Blauovu zdroji náležela, a vyzvala Blaua, aby se vrátil do Izraele a přivezl dokumentaci. Totéž učinilo také několik izraelských novinářských organizací.

Když loni začala kontrašpionáž vyšetřovat, odkud unikly informace publikované v Haarecu, došla k Blauovi. Novinář tehdy dokumentaci odevzdal a policie zničila jeho počítač a nahradila mu ho jiným. Později se ale ukázalo, že mu Kamová předala víc spisů, než Blau policii vrátil.

Článek, který vzbudil podezření, pojednával o tom, že armáda obchází soudní rozhodnutí a dál dává vojákům seznamy Palestinců určených k fyzické likvidaci. Soud rozhodl, že podezřelí mají být pouze zatýkáni. Izraelci zabili při raketových útocích desítky Palestinců, mezi nimi i několik velitelů Hamasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám