Hlavní obsah

Dvanáctiletá Saúdka se rozvádí s osmdesátiletým mužem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Dvanáctileté dívce, která v Saúdské Arábii usiluje o rozvod s mužem, jenž je téměř o sedmdesát let starší, poskytne právní pomoc vláda. Dětský fond OSN (Unicef) to hodnotí jako průlomové rozhodnutí, které by mohlo vést k zákazu vstupu dětí do manželských svazků, uvedl v úterý britský deník The Times.

Článek

Státní komise pro lidská práva najala dívce právníka. Její rozvod bude řešit soud ve městě Burajda. Dívka si otcova bratrance vzala loni proti přání své matky. Právě ta o rozvod požádala, ale žádost tento měsíc stáhla. Je to vůbec poprvé, co státní komise v takovém případě veřejně zasáhla, uvedly Timesy s tím, že verdikt soudu se očekává během několika dní.

Mluvčí státní komise uvedl, že nebude-li rozvod posvěcen, její zástupci podají odvolání.

Zákon v Saúdské Arábii nestanovuje povinný minimální věk pro uzavření manželství. Zákonodárci v současnosti debatují o změně s tím, že hranice by měla být někde mezi 16 a 18 rokem.

Mladé dívky si berou starší muže většinou v chudých kmenových oblastech. Dívky se takovému obchodu rodin veřejně vzpírají jen vzácně.

Reklama

Výběr článků

Načítám