Hlavní obsah

Izrael rozšíří osady na Západním břehu Jordánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v brzkých dnech schválí výstavbu stovek nových domů na Západním břehu Jordánu, než dojde na avizované zpomalení kritizované výstavby. V pátek to uvedli dva nejmenovaní jeho poradci, které citovala agentura AP.

Článek

AP uvedla, že Netanjahu je i pro dočasné pozastavení výstavby, ale bez okolků dodala, že podmínkou by bylo dokončení nových bytových jednotek a 2500 dalších, které už jsou rozestavěné. Zastavení výstavby by se navíc nevztahovalo na východní Jeruzalém, z něhož Palestinci chtějí učinit hlavní město svého budoucího státu.

K úplnému zastavení rozšiřování osad tlačí Izrael vláda amerického prezidenta Baracka Obamy. Podle ní je to bezpodmínečně nutné k míru mezi Araby a Izraelci.

Dvojice Netanjahuových poradců AP řekla, že nové byty, které se premiér chystá schválit, budou postaveny při už stávajících sídlištích, jež by Izrael rád udržel i po dohodě s Palestinci.

Podle vládních statistik poklesl objem výstavby na západním břehu v letošním prvním pololetí o třetinu. Příliv izraelských osadníků vytrvale každé desetiletí stoupá a od počátku 90. let se více než zdvojnásobil. Dnes žije na západním břehu mezi 2,5 miliónu Palestinců téměř 300 000 Izraelců.

Dalších asi 180 000 Izraelců žije ve východním Jeruzalémě a okolních sídlištích, které Izrael vybudoval po válce v roce 1967.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám